Israels statsminister Benjamin Netanyahu har utnevnt høyreradikal bosetter til nøkkelposisjon på Vestbredden.

Forfremmer radikal bosetter

Protest: Ytre høyre-aktivister protesterer mot riving av den ulovlige bosetningen Homesh utenfor statsministerens kontor i Jerusalem. Foto: AHMAD GHARABLI, AFP/NTB

Zvi Yedidia Sukkot fra Det religiøse sionistpartiet er ikke et hvilket som helst medlem av parlamentet Knesset. Han er selv bosetter og har tidligere vært arrestert og mistenkt flere ganger for involvering i angrep på palestinere på Vestbredden. Lederen i Israels arbeiderparti omtaler ham som «et av landets farligste mennesker».

Nå har Sukkot blitt plukket ut til å lede komiteen for Judea og Samaria, altså Vestbredden. Den behandler blant annet generelle sikkerhetsspørsmål i territoriet og hærens behandling av bosettere.

Det er allerede svært anspent i regionen. Siden Hamas’ angrep 7. oktober har over 120 palestinere blitt drept på Vestbredden, ifølge FN. Det blir stadig flere demonstrasjoner og sammenstøt. Mens bombene regner over Gazastripa fryktes det at situasjonen på Vestbredden vil bli mer spent med Sukkot i førersetet.

Arrestert flere ganger

Sukkot selv sier han vil gjøre alt han kan for å beskytte bosettere og utvide deres bosettinger i de okkuperte områdene. Spørsmålet er hvor langt han er villig til å gå.

Ytre høyre-politikeren har som nevnt et kriminelt rulleblad i tillegg til sin politiske karriere. Før han ble medlem i Knesset, var han en framtredende radikal bosetteraktivist.

I 2010 ble han arrestert sammen med ni andre i forbindelse med etterforskning av en brannstiftelse i en moské på den nordlige Vestbredden, i nærheten av der han bodde i Yitzhar-bosettingen. I 2012 ble han utvist fra Vestbredden fordi han ble mistenkt for å være del av en gruppe som planla å utføre voldelige angrep mot palestinere og deres eiendom.

I 2018 organiserte Sukkot, sammen med andre medlemmer av ledelsen til ytre høyre-partiet Otzma Yehudit, en folkefinansieringskampanje for å kjøpe droneutstyr for å filme arabiske steinkastere.

Forsvaret erklærte ham som «uegnet» for militærtjeneste. Årsaken er at han sa han ikke hadde tillit til militæret etter at de var med på å fjerne jøder som ikke frivillig hadde forlatt bosettingene på Gazastripa under frigjøringsplanen i 2005.

Han har vært etterforsket av sikkerhetstjenesten Shin Bet for å være involvert i flere angrep mot palestinere, ifølge flere israelske medier. Selv avviser Sukkot samtlige anklager.

Frykter eskalering

Gruppene Brothers in Arms og Peace Now anklager Netanyahu for å sette landets nasjonale sikkerhet i fare ved denne utnevnelsen, melder The Jerusalem Post. De frykter også at det vil sende et signal til både verden og palestinere om at Israel ønsker å eskalere krigen.

Sukkot har blant annet sagt at «når palestinere forstår at det ikke vil bli etablert noen palestinsk stat her, så vil motivasjonen for å begå terrorhandlinger gå ned», ifølge The Times of Israel.

Leder i det israelske arbeiderpartiet, Merav Michaeli, stiller seg svært kritisk til utnevnelsen.

«Dette er i hovedsak en avgjørelse om å framskynde eksplosjonen i Judea og Samaria», skriver hun på X/Twitter.

Fra «Hilltop youth»

Sukkot blir sammenliknet med flere ytterliggående politikere som har steget i gradene de siste årene, deriblant politiker og Knesset-medlem Zvika Fogel, som i fjor uttalte at han ville «få tusenvis av palestinske mødre til å gråte», og den svært høyreorienterte sikkerhetsministeren, Itamar Ben-Gvir, som lørdag delte ut rifler til israelske sivile og bosettere.

Alle tre bygger karrierene sine på å forsvare jødiske ekstremister på Vestbredden. Sukkot er også med i den jødiske gruppa «Hilltop Youth», som hovedsakelig består av bosettere i 20-årene som stadig okkuperer nytt land. De er kjent for å angripe palestinere og ha konfrontasjoner med israelske soldater. Samtidig rapporteres det om at stadig flere bosettere får våpen og hjelp av Forsvaret.

«Arabere og jøder pleide å kaste stein på hverandre. Nå virker det som bosettere på min alder har automatvåpen», sier 29 år gamle Wadi i landsbyen Qusra på Vestbredden til Reuters. Han legger til at våpen tidligere ble brukt av bosettere for å skremme eller skade folk under konfrontasjoner, men at de gravis har ført til flere drap.

Tre voldsepisoder per dag

Ytre høyre-sida hyller derimot Netanyahus avgjørelse. I Knesset har høyrenasjonalistene i Religiøs sionisme og samarbeidspartneren Likud flertall sammen med to jødisk-ortodokse partier. Flere av medlemmene i Knesset og regjeringen er selv bosettere. Den siste tida har israelske myndigheter fortsatt å godkjenne utvidelse av israelske bosettinger.

Bare siden 7. oktober er minst 858 palestinere blitt tvunget vekk fra 18 landsbyer, viser en kartlegging foretatt av den israelske menneskerettighetsgruppa B’tselem. De foregående to årene var det samlede tallet 450. Samtidig øker sammenstøtene mellom palestinere, bosettere og israelske styrker.

I gjennomsnitt skjer det tre voldsepisoder om dagen, ifølge FN. 31 menneskerettsorganisasjoner og okkupasjonsmotstandere i Israel ba i forrige uke verdenssamfunnet om å gripe inn.