Kreftpasienter får verken cellegift eller smertelindring, sier Talhaa Balosha fra kreftsykehuset på Gazastripa.

Mangler både cellegift og smerte­stil­lende

Krise: En palestinsk kvinne holder rundt sine barn. Alle ble skadd i et israelsk angrep mot sykehuset i Shifa i Gaza by i går. FOTO: Mohammed Al-Masri, AP/NTB

Israel har det siste døgnet trappet opp sine massive angrep på Gazastripa – en opptrapping de allerede varslet om på lørdag.

Helsepersonell inne på Gazastripa fortviler over kritisk mangel på medisiner og medisinsk utstyr. Israel har innført full blokade og stengt tilførselen av blant annet vann, strøm, drivstoff og mat til stripa.

5082 palestinere er drept i området siden 7. oktober. Av disse er 2055 barn, ifølge NTB.

Talhaa Balosha er klinisk farmasøyt ved Det tyrkiske sykehuset i Midt-Gaza – det eneste sykehuset på Gazastripa med en egen kreftavdeling. Han advarer nå om at titusener av kronisk syke palestinere kan dø fordi de ikke får livsnødvendige medisiner.

En klinisk farmasøyt er utdannet til å sette sammen behandlingsplanen for pasienter sammen med legene.

– 15.000 kreftpasienter

Klassekampen kommuniserer med Balosha via Whatsapp da internettet er for dårlig til å gjennomføre en samtale.

«Jeg er ansvarlig for å forberede pasienters cellegiftbehandling. Sykehuset er det eneste behandlingsstedet for stripas over 15.000 kreftpasienter. Nå er det ingen cellegift å tilby dem. Behandlingsplanene er avbrutt», skriver han og fortsetter:

«Pasienter som kan behandles, risikerer nå at kreften sprer seg. Dødssyke pasienter i deres siste fase av livet får ikke engang smertelindrende medisiner. De går nå en smertefull og langsom død i møte», skriver Balosha.

Kronisk syke i skvis

Han framhever at allerede før den siste krigen, som startet etter Hamas’ offensiv mot Israel den 7. oktober, hadde stripa «mangel på medisiner og medisinsk utstyr»:

«Det finnes ingen muligheter til å ta MR-undersøkelser på Gazastripa. Heller ikke strålebehandling fantes på stripa før denne krigen. De som trengte dette måtte enten til Jerusalem eller til Egypt for å få behandling. Nå er alle låst her inne».

Situasjonen er den samme for andre kronisk syke palestinere, som pasienter med nyresvikt, som trenger dialyse, eller diabetes.

Farmasøyten understreker at flere sykehus er ute av drift og at «mangelen på drivstoff og faren for bombing av sykehusene truer med å sette andre sykehus ut av drift» og legger til:

«Det lille som finnes av medisiner må gis til de tusenvis av skadde som kommer inn til de få sykehusene som er i drift. Helsevesenet på stripa har kollapset. Det er mangel på alt».

Bakkeinvasjon i gang?

Qassam-brigadene, Hamas’ militante fløy, meldte mandag om kamper med israelske styrker, som hadde tatt seg inn øst for Khan Younes sør i Gaza. Israel har bedt 1,1 millioner palestinere evakuere til de sørlige delene av stripa.

– Krigerne våre har ødelagt to israelske bulldosere og en stridsvogn og har drevet den israelske styrken ut av stripa, uttalte Qassam i en pressemelding.

Den israelske hæren (IDF) bekreftet søndag at en israelsk soldat ble drept og tre såret da et israelsk militært kjøretøy inne på Gazastripa ble truffet av en panserbrytende rakett.

IDF fortsetter samtidig sin offensiv på den Israel-okkuperte Vestbredden. Mandag ble to palestinere drept og tre såret av israelske soldater da israelske styrker rykket inn i flyktningleiren Jalazone, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa.

Hittil er minst 95 palestinere drept på Vestbredden siden 7. oktober.

– Ingen trygge steder

Farmasøyt Balosha bodde i Gaza by, sammen med sin familie. Huset hans ble bombet under et av mange hundre israelske angrep.

«Vi måtte løpe ut med klærne vi hadde på oss. Alt annet ligger igjen i ruinene. Å se alt du har jobbet for, alt du har klart å få til, alle dine papirer og alle drømmene ligge i ruiner kan ikke beskrives med ord», sier Balosha, som flyktet sørover sammen med sin kone, sine barn og sin funksjonshemmede søster.

Han er ikke aleine. Hundretusener av palestinere har måttet flykte sine hjem.

«Vi har ikke nok akfan (hvitt, enkelt stoff som likene rulles i før de begraves, journ.anm.), og har bedt om å få tilsendt mange flere slike. Kan du tenke deg hvor ille situasjonen er? Redsel, frykt, tap av mennesker, tap av hjem, ingen trygge steder å flykte til», skriver han, før han legger til:

«Jeg ber bare verden gjøre noe for å stanse den katastrofale situasjonen, spesielt i helsesektoren. Vi har ikke engang reint vann».