Hamas’ omfattende og blodige angrep natt til lørdag kom som et totalt sjokk på Israel. Verken politikere, etterretningstjenester eller hæren hadde forutsett et så velkoordinert angrep.
Når Klassekampen ringer den israelske forfatteren og historikeren Adam Raz, sitter han helt aleine på en kafé i Kfar Saba, tjue minutters kjøretur fra Tel Aviv.
– Ingen tør gå ut. Gatene er tomme, kafeene er tomme. Jeg kan ikke tro at Hamas gikk rett over til Israel og angrep og drepte israelere slik. I tillegg har de tatt titalls uskyldige sivile gisler, sier han.
Raz er en sionist, som samtidig har dokumentert Israels overgrep mot palestinerne i flere bøker. Han kjemper for en tostatsløsning. En enstatsløsning er for ham uaktuelt, fordi det er viktig at «jøder har sitt eget land og sitt eget samfunn».
– Israel har gjort seg skyldig i overgrep de også, men hva så? Det rettferdiggjør ikke at Hamas angriper sivile på den måten. Jeg vet at Hamas driver viktig sosialt arbeid, men angrepene på lørdag viser at de er en terrororganisasjon, sier han.
«Har rett til å kjempe»
Hamas-politiker Hoda Naim forsvarer likevel angrepet.
– Israel har endelig fått betale litt for deres arroganse og kontinuerlig overgrep mot palestinerne. Som et okkupert folk har vi rett til å kjempe – også militært – for å frigjøre oss selv, sier Naim til Klassekampen over nettelefon fra Gaza by.
Naim ble valgt inn som parlamentariker for Hamas i valget i 2006, der Hamas sikret seg en solid valgseier i Gaza. Som svar på valget, innførte Israel innførte en brutal blokade av Gazastripa, som fortsatt vedvarer.
«Israel ble angrepet fra land, sjø og lufta», het det i en uttalelse fra den israelske hæren, som også bekreftet at Hamas hadde inntatt flere israelske kibbutzer rundt Gazastripa.
Et ukjent antall væpna menn fra Hamas, sannsynligvis hundrevis, kom seg lørdag gjennom muren, og klarte å ta seg 80 kilometer inn i Israel. Islamsk hellig krig, en annen militant gruppe på Gazastripa, uttalte raskt at de sluttet seg til aksjonen.
På nettet har videoer av israelske stridsvogner i full brann og militært utstyr og gisler som blir kjørt inn til Gaza, versert gjennom helgen.
«Som et okkupert folk har vi rett til å kjempe – også militært.»
— Hoda Naim, Hamas
Hamas avfyrte også over 2200 raketter mod israelsk side. Flere hundre israelere er drept i angrepene, ifølge tall fra israelske helsemyndigheter.
Skader saken
Angrepet har ifølge Raz satt hele den politiske situasjonen 50 eller 60 år tilbake i tid. Han mener Hamas har ødelagt for dem som kjemper for en tostatsløsning.
– Hamas sitt angrep skader palestinerne. I Israel er det stadig flere som krever at Gazastripa skal utslettes. Det betyr tusenvis av menneskeliv. Hvordan tjener dette palestinerne, spør han.
Hamas’ Hoda Naim er uenig.
– Det tjener ikke palestinerne å la være å kjempe mot Israels okkupasjon heller. Palestinerne er levende døde uansett. Blokaden og gjentatte israelske angrep i alle palestinske områder har tatt tusenvis av menneskeliv. Denne gangen har sionistene opplevd hvordan det føles å bli angrepet, sier hun.
Hun viser til at angrepet er et svar på okkupasjonen, på Israels annektering av Øst-Jerusalem, israelske ekstremister og styrkers mange angrep på al-Aqsa-moskeen og på de stadige overgrepene på Vestbredden, der Israel så langt i år har drept over 230 palestinere.
«Israel har gjort seg skyldig i overgrep de også, men hva så? Det rettferdiggjør ikke å angripe sivile.»
— Adam Raz, historiker
– Tostatsløsningen er død og har vært det lenge. Politiske forhandlinger har bare ført til at Israel har konfiskert stadig flere mer palestinsk land, palestinske barn fengsles, unge mennesker visner bort i fangenskap, og bosettingsbyggingen øker som aldri før, sier hun.
Blir bedt om å flykte
Israels statsminister Benjamin Netanyahu ba i en tv-tale i går om at folk på Gazastripa forlater området og advarte om en massiv, israelsk militæraksjon.
Så langt er flere hundre palestinere drept i israelske luftangrep.
– Problemet er at vi ikke har noen steder å flykte til. Dessuten skal vi fortsette å være her uansett, og kjempe for landet vårt og mot okkupasjonen, sier Naim.
– Men er angrep på sivile og gisseltaking av dem veien å gå?
– Som et okkupert folk har vi ifølge folkeretten rett til væpnet motstand. Dessuten er det ikke sivile det er snakk om. Alle borgere i Israel er en del av reservehæren, som kan kalles inn. Da Hamas-soldater tok seg over grensa, tok de kontroll over bosettinger, som hæren har brukt som base hver gang de har angrepet Gazastripa.
– Enkelte mener Hamas går til angrep vel vitende om at Israel er en militærmakt som vil respondere hardt, og at Hamas dermed ofrer sivile palestineres liv?
– Palestinere flest har innsett at den eneste veien for et fritt Palestina er væpnet kamp. Dessuten vet de godt at de alle kan ble angrepet av israelske styrker overalt og når som helst. Og akkurat denne gangen er motstandskampens angrep så stort at palestinerne aldri har vært mer stolt og villige til å ofre sine liv, sier Naim.
Frykter storkrig
Søndag morgen angrep den sjiamuslimske, Iran-tilknyttede, libanesiske Hizbollah-militsen mål i Sheeba, et libanesisk område som Israel okkuperte etter krigen i 2006.
Israel har svart med angrep mot Hizbollah-mål i Sør-Libanon, meldte det israelske militære kort tid etter angrepene.
Flere analytikere snakker om faren for en ny krig mellom Israel og Libanon, som kan være et skritt mot en storkrig i regionen.
Samtidig meldte den egyptiske avisa a-Masry al-Youm at en egyptisk politimann har skutt mot en gruppe israelske turister i den nordlige kystbyen Alexandria. To israelere og en egypter ble drept. Ifølge den egyptiske tv-kanalen Extra News ble politimannen arrestert kort tid etter.
Planlagt lenge?
Selv om Hamas har uttalt at angrepet kommer som svar på de siste årenes gjentatte angrep på al-Aqsa moskeen, muslimenes tredje helligste sted, tilsier det storstilte angrepet at Hamas må ha planlagt dette lenge.
Når vi spør Hoda Naim hvor lenge angrepet har vært planlagt, understreker hun at hun er en del av den politiske fløyen av Hamas, ikke den militante.
– Jeg ble like overrasket som alle andre, før jeg skjønte at dette var et Hamas-angrep. Men politisk har vi i to år advart mot «jødifiseringen» av al-Aqsa, og vi har forsøkt å forhandle en fangeutveksling for å få ut palestinere ut av israelske fengsler. Frustrasjonen og kampviljen er ikke ny, og vi har lenge formidlet begge, sier hun.
I går ettermiddag pågikk det fremdeles kamper mellom Hamas og israelske styrker flere steder i Israel, i tillegg til stadig nye israelske luftangrep mot Gazastripa.