Den norske stat er et spleiselag, hvor hver og én av oss bidrar til bygging og drift av skoler, barnehager, veier, tog, sykehus og alt det andre som utgjør offentlig sektor. For at vi skal vite at pengene går dit de skal uten at noen stikker til seg noe på veien, eller at de forsvinner i unødvendig byråkrati, har vi et gjennomsiktig system for offentlig informasjon. Offentlighetsloven sikrer at forvaltningen av fellesskapet penger er nettopp offentlig. Derfor har nordmenn rett på innsyn i forvaltningens dokumenter. Det fins unntak. Private selskaper som jobber for det offentlige, kan få unntak for loven dersom det dreier seg om forretningshemmeligheter. Konkurranseutsetting fører slik til at fellesskapet får mindre innsikt i bruk av skattepengene.
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.
Fortell meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er
Hva vet vi egentlig om «sunn mat»?
Elisabeth Swensen, lege
HELT RÅTT: Det er trolig lurt å ikke spise for mye industrielt prosessert kjøtt og sukker – ellers vet vi ikke så mye om hva som er sunt, skriver Elisabeth Swensen. Her en uindustrielt «Slaktet okse» av Marten van Cleve (1566).
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Det var fascinerende å se Eat-gründer Gunhild Stordalen lansere forskningsrapporten som det medisinske tidsskriftet Lancet har publisert og gitt vitenskapelig vind i seilene. Lanseringen fant sted 17. januar i Universitetets aula i Oslo, deretter gikk turen til Indonesia der rapporten ble lansert uken etter. I Oslo fortalte Stordalen – under Eats logo på en storskjerm som bokstavelig talt skygget for Munchs berømte sol – at hun for seks år siden var blitt lei av «alt som var galt med mat».
Les hele Klassekampen på nett
Få nyhetene som setter dagsorden, analysene som betyr noe og stemmene som teller. Abonner i dag.