Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattSkole

Ensjø trenger en skole

Da politikerne på begynnelsen av 2000-tallet bestemte at Ensjø skulle bebos, hadde de store vyer for etableringen av en attraktiv bydel med opptil 7000 nye boliger. En ny skolebehovsplan er i ferd med å legge disse visjonene i grus.

I Plan og Bygningsetatens «Planleggingsrapport for Ensjø» fra 2002, står det om hvordan kommunen ser for seg den omfattende transformasjonen fra «bilby» til levende bydel. Der kan vi lese at «nye skoler er en forutsetning for boligbygging på Ensjø». I den nye skolebehovsplanen ser ikke lenger kommunen noe behov for at det bygges barneskole i et område på størrelse med en liten norsk by.

Prognosene deres vil kunne fungere som en selvoppfyllende profeti. For hvor mange vil egentlig bli boende med barn i en sentrumsnær bydel uten skole?

Behovet for skole handler om mer enn prognosene for antall utdannede barn per investerte krone. Som Ida Vågsether så fint beskrev det i en kronikk i Klassekampen 27. mars, handler det om å røkte lokalsamfunn. I hennes tilfelle Haugerud og Trosterud og den viktige Groduddalssatsinga. Intervjuer med foreldre til barn på Møllergata skole forteller om lignende historier. Ensjø er i en annen situasjon, vi er en bydel under utvikling, men også vårt lokalmiljø blir hardt rammet av løftebruddet fra Utdanningsetaten.

Vi flyttet til Ensjø fra Vålerenga i 2020. Der var vi godt vant med et inkluderende nærmiljø hvor folk blir kjent med hverandre – mye på grunn av den rollen nærskolen spiller i lokalmiljøet. Skolen er nemlig ikke bare en arena for utdanning av potensielt produktive samfunnsborgere. Den er også stedet man blir kjent med naboene på foreldremøter, på loppemarked, ved lekeapparatene i helgene, og som samlingspunkt på 17. mai. Slik situasjonen er på Ensjø i dag, blir befolkningen delt mellom ulike skolekretser på utsiden: Kampen, Hasle og Teglverket. Vi trenger en samlende arena, som kan styrke identitet og deltakelse i lokalsamfunnet.

Ensjø kan aldri bli helt som Enga, det skjønner jeg. Men desto mer trenger vi at politikerne jobber for en helhetlig byutvikling hvor man bygger lokalsamfunn hvor folk kan bli boende. Ikke la Ensjø reduseres til en boligmaskin uten sosial infrastruktur, vær så snill! Ikke la Utdanningsetaten stikke kjepper i hjulene for viktige helhetlige perspektiver som Groruddalssatsinga og Ensjøplanen.