Alle de røde flaggene
Rystende debut om psykologisk mishandling i parforhold.


Andrea Rudland Haave
Sytten, snart atten
Målgruppe 16-20
Samlaget 2025, 164 sider
Bare for å ta det først: Hvis du er lærer for ungdoms- eller videregående skole, bør du snarest få elevene til å lese og diskutere Andrea Rudland Haaves debutroman «Sytten, snart atten». Sjelden har jeg sett en ungdomsbok med en så troverdig og klok framskriving av erfaringen av psykisk vold.
«Sytten, snart atten» er en ekstremt fortettet og intens fortelling om Mia, 17 år, ny i Oslo etter å ha flyttet fra bygda og sin dysfunksjonelle, følelseskalde mor som kanskje, kanskje ikke på et tidspunkt var skyld i at huset deres brant opp.
Mia har gitt opp skolen og jobber deltid i barnehage mens hun skriver dikt.
Når hun (på nett) møter en ni år eldre, kjekk mann med selvtillit og smittende latter, faller hun hodestups. Stemningen dem imellom er elektrisk, hun føler seg utvalgt, attrått, voksen. Plutselig bor de sammen.
De røde flaggene vaier fra første stund. Hvordan han ikke lytter til henne, at han er overdrevent beskyttende i det ene øyeblikket, følelseskald og avvisende i det neste. Og hvorfor får hun vite så lite om livet hans? Han forteller at han jobber i en organisasjon som redder utrydningstruede lesulaaper. I frykt for å bli oppfattet som innpåsliten, kravstor eller barnslig, tar Mia til takke med et absolutt minste minimum av informasjon og omsorg.
I den berusende følelsen av å ha blitt oppdaget, er det lett å se bort fra de røde flaggene, ikke minst når kjæresten er rå på gaslighting – han fordreier og benekter virkelighetsoppfatningen hennes.
Djevelen er i detaljene, de tusen kreative måtene han forsøker å ydmyke og forvirre henne på. Han er varm, kald, varm, kald, holder henne på pinebenken. Han kommer for sent, svarer ikke på meldinger. Gir henne et kompliment på gata, men da hun vil ta hånda hans, er han «ikkje ein leie-person». Når han kjøper verdens styggeste øredobber til henne, går hun rett til piercingstudioet – vil ikke gjøre det pinlig for ham, hun har jo ikke hull i ørene. Så dumper han henne når hun står på soverommet med kaken hun har bakt til bursdagen hans.
Ubehaget øker på – dette er en skikkelig pageturner – ettersom den psykologiske terroren fester grep. Mias bevegelsesrom blir stadig mindre, hun krymper i seg selv. Haave tegner henne aldri som fullstendig hjelpeløs, men situasjonen gjør henne desperat, isolert, skamfull og etter hvert redd.
Leseren kan få lyst til å riste fornuft i Mia, men noe av det Haave gjør så godt her, er å sannsynliggjøre nettopp hvorfor en oppegående jente som Mia blir sittende fast i et slikt forhold. De utrygge oppvekstvilkårene og den manglende sosiale tilhørigheten i storbyen, gjør henne ekstra sårbar. En viss type menn kan lukte sånt.
Andrea Rudland Haave har erfaring som skuespiller og lydbokinnleser, og utvikler manus for skoler og museum. Dette er den første boka hennes. Den viser et rått formidlingstalent og en sterk teft for psykologisk drama. «Sytten, snart atten» er en viktig bok som gir en skremmende innsikt i giftige parforhold. Jeg tviler ikke på at den kan være avgjørende lesning for de som trenger den aller mest.