Vi har alle erfart at gjesping smitter. Men det er ikke den eneste atferden: En studie fra Kyoto-universitetet slår fast at også tissing er smittsomt. Det er riktignok en studie av sjimpanser som belegger dette, men det finnes mange anekdotiske eksempler også blant mennesker, som i det italienske ordtaket: «Den som ikke tisser sammen med andre, er enten en tyv eller en spion.» Forskerne fant også at denne atferden fulgte et sosial hierarki: De som sto lavere på rangstien, hadde en sterkere tendens til å følge dem høyere opp. (Current Biology)
Tillit
Stoler fortsatt på vitenskapen
Vi blir ofte fortalt at folk ikke lenger stoler på vitenskapen. Men dette stemmer ikke, om vi skal tro en (vitenskapelig) internasjonal studie ledet fra Universitetet i Zürich og ETH. Studien omfatter over 70.000 mennesker i 68 land, inkludert fattige land i sør. Den viser at et flertall har relativt stor tillit til vitenskapen: På en skala fra 1 til 5 lå det globale snittet på 3,62. 78 prosent mente forskere var «kvalifiserte», og 83 prosent mente forskere burde kommunisere med publikum. (Nature Human Behaviour)
Viten kvissKviss
Vulkanske spørsmål
1. Hvilket land har flest aktive vulkaner?
2. Hvilket (kjent) vulkanutbrudd i historisk tid har vært mest ødeleggende?
3. Har vi noen vulkan i Norge?
4. Hva har vært det største utbruddet så langt i dette årtusenet?
5. Hva er den største og mest aktive vulkanen i Europa?
KI-KAMERATENE: Donald Trump sier prestisjeprosjektet «Stargate» skal skape 100.000 nye jobber. Her med Softbanks Masayoshi Son, Larry Ellison fra Oracle og Open AI-sjef Sam Altman. FOTO: Julia Demaree Nikhinson, AP/NTB
På sin første hele dag som president lanserte Donald Trump en ny storsatsing på kunstig intelligens i USA.
Prestisjeprosjektet kalles «Stargate» og skal bli «det klart største KI-prosjektet i historien», til en potensiell verdi av svimlende 500 milliarder dollar. I praksis vil det bety en utbygging av «kolossale» – og svært energikrevende og miljøødeleggende – datasentre over hele USA.
Prosjektet sees som et tegn på at den omstridte teknologien vil få en sentral plass i det politiske prosjektet til Trump og hans allierte tek-milliardærer.
– Dette er veldig stort for meg, noe veldig spesielt som kan føre til det største av alt, sa Trump på lanseringen.
«Vil berøre oss alle»
På pressekonferansen hadde Trump med seg lederne for de tre private selskapene som står bak Stargate:
Sam Altman fra den amerikanske KI-giganten Open AI, milliardæren Larry Ellison fra teknologikonglomeratet Oracle og lederen for det japanske investeringsselskapet Softbank, Masayoshi Son.
– Dette er det viktigste prosjektet i vår æra, sa Altman.
Han mente en såkalt AGI (artificial general intelligence), en slags kunstig superintelligens, «nå kan bygges her i Amerika».
Stargate skal også utvikles i samarbeid med Nvidia, USAs største produsent av såkalte halvledere, og finansieres av MGX, som er et de nasjonale investeringsfondene i De forente arabiske emirater.
– Dette vil berøre oss alle. Det er en veldig stor investering som påvirker hele menneskeheten, sa Oracle-sjef Ellison, en av verdens rikeste.
Trump vil gi krafthjelp
Hva betyr alle disse store ordene i praksis? Stargate-prosjektet skal først investere 100 milliarder dollar. I løpet av de neste fire årene skal det deretter investeres 500 milliarder dollar, noe som tilsvarer nesten tre norske statsbudsjett. Foreløpig er det ikke klart hvor disse pengene skal komme fra.
Med Open AI i front frir nå selskapene til investorer og det amerikanske folket ved å selge inn Stargate-prosjekt på tre måter:
Den første handler om å framstille prosjektet som en avgjørende del av en «reindustrialisering av USA» og et prosjekt som skal skape «hundretusenvis av jobber».
– Dette prosjektet er et stort eksempel på gullalderen du snakket om, sa Softbank-sjef Masayoshi Son til Trump.
Trump sa selv at Stargate vil skape 100.000 jobber «nesten umiddelbart». Ellison sa at det første datasenteret allerede er under utbygging i Texas og er på størrelse med sju fotballbaner.
Selskapene knytter for det andre Stargate til et potensielt enormt medisinsk gjennombrudd. Dette ble vektlagt av Trump, som ba Altman understreke hvor fantastisk KI kan være for å helbrede kreft og andre sykdommer. Open AI-sjefen svarte at «vi vil se sykdommer helbredes i en enestående fart».
Ellison la til at KI-investeringen vil hjelpe USA med å unngå nye pandemier som covid-19.
KI-krigen med Kina
For det tredje skal Stargate-prosjektet ifølge selskapene «sikre amerikansk lederskap innenfor AI» og «beskytte den nasjonale sikkerheten til USA og deres allierte». Trump understreket at KI-framskrittene heretter vil skje i USA og ikke hos erkerivalen Kina.
De to landene står midt i et KI-kappløp. I Kina har selskapet Deep Seek de siste årene utviklet teknologi som langt på vei konkurrerer med Open AIs Chat GPT.
Som Klassekampen skrev i går, har Trump allerede fjernet en presidentordre fra Joe Biden som tok til orde for regulering av KI.
«Dette er det viktigste prosjektet i vår æra.»
— Sam Altman, Open AI
Teknologien er også viktig for USAs militærindustri, der selskaper som våpenprodusent Anduril og overvåkingsgigant Palantir har blitt sentrale aktører i skjæringspunktet mellom KI og det militæret.
Kritikerne peker på at kunstig intelligens allerede krever enorme mengder datakapasitet og energi. Et søk med Chat GPT krever for eksempel ti ganger mer kraft enn et vanlig nettsøk. Analysebyrået Moody’s har anslått at den globale datasenter-kapasiteten vil måtte dobles i løpet av de neste fem årene, som følge av kunstig intelligens.
Datasentre krever også store mengder vann til nedkjøling. Det har ført til at datasentre har blitt møtt med økende motstand fra aktivister over hele USA.
Trump forsikret imidlertid selskapene om at han vil hjelpe dem med å få tilgangen på energien de trenger for å realisere sitt KI-prosjekt.
Det vekker blant annet entusiasme hos tilhengere av atomenergi, som mener KI-satsingen understreker behovet for å bygge ut amerikanske atomkraftverk.
Musk er skeptisk
Gjennom samarbeidet med Altman, som Trump kalte «den ledende eksperten på AI», kan Trump også signalisere at han ikke logrer fullt og helt for Elon Musk, Space X-milliardæren som beskrives som USAs «skyggepresident».
Musk var en tidlig investor i Open AI, men eier i dag sin egen KI-satsing «x AI» og har sagt at han ikke stoler på Altman.
– Han er åpenbart en bølle og en som liker å havne i strid, kontret Altman om Musk i fjor.
Selv reagerte Musk kritisk på Stargate-nyheten. «De har egentlig ikke pengene», skrev Musk på X og viste til at Softbank foreløpig bare har sikret seg investeringer på ti milliarder dollar.
Alle USAs store teknologiselskaper har investert tungt i KI de siste årene, men investeringene har foreløpig ikke gitt stor avkastning.
Flere, som tek-forfatteren Cory Doctorow, mener AI-satsingen er en overhypet finansiell boble. Det amerikanske økonomimagasinet Forbes skrev denne uka at flere analytikere tror bobla kan sprekke i løpet av 2025.