Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattØkonomi

Må vi jobbe hardere?

Hovedbudskapet til Martin Bech Holte er at vi nordmenn er blitt oljelate, og at vi må jobbe hardere for at vår velstand skal bestå. Dette er selvsagt en grov fornærmelse mot alle som strekker jobbkreftene lenger enn godt er. Men han har et poeng i at norsk byråkratis krav til rapportering kan hindre at viktige oppgaver blir gjort. Et annet hinder kan være ledelsens manglende evne til å lytte til de ansattes initiativ.

I intervjuet i Klassekampen hevder Holte at nordmenn er blitt rike fordi vi har jobbet hardt, men slit fører sjelden til rikdom. Det er det oftest effektiviseringstiltakene som gjør. Hvis en maskin erstatter 50 mann, kan mange av disse settes til omsorgsarbeid og undervisning og dermed bidra til å heve velstanden i samfunnet. En forutsetning er selvsagt at den økonomiske gevinsten ikke kun blir hos maskineieren, men kommer hele samfunnet til gode.

Holte hevder også at folk ikke bruker evnene sine. Det er også en svært ensidig påstand. I og med at svært mye av norsk produksjon er flyttet utenlands, blir det stadig færre muligheter for mennesker med tekniske begavelser til å bidra i utviklingen. At vi nå må importere så mye av det vi trenger, er kanskje den mest uheldige siden av oljeøkonomien. Det gjør oss svært sårbare, både når det gjelder pris­svingninger og tilgang på viktige varer.

Vi baserer mye av økonomien på olje, laksemishandling og våpen. Vårt komparative fortrinn har vært billig kraft og elektrometallurgisk industri, men når kraftprisene forvises til en europeiske børs, er også dette blitt usikkert. Mange gründere har ideer, men det er vanskelig å konkurrere mot et Kina som har billig og svært effektiv arbeidskraft, høyt utviklet teknologi, kontroll over stadig mer av jordas råvarer og gunstig offentlig finansiering. I en slik situasjon holder det ikke bare å jobbe hardere. Det som først og fremst trengs, er fantasi.