Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Italia

Advarer mot ny «usikkerhetslov»

Et lovforslag i Italia går inn for å slå hardere ned på protester. Amnesty International advarer om konsekvensene.

Protester: Studenter protesterer mot regjeringen i Turin, nordvest i Italia i mars. Med et nytt lovforslag kan det nå bli vanskeligere å ta til gatene. Foto: Marco Bertorello, AFP/NTB

Det italienske senatet behandler nå en ny sikkerhets­pakke foreslått av statsminister Giorgia Melonis ytre høyre-regjering.

Pakka, som ble godkjent i parlamentets underhus 18. september, består av flere lovforslag og vil blant annet ramme retten til å protestere.

Husokkupanter, miljøaktivister, unge romkvinner, innvandrere som bor på gata og fagforeningsmedlemmer er blant de som kan miste retten til å fredelig protestere, ifølge italienske medier.

Talsperson for Amnesty International Italia, Riccardo Nouri, er kritisk.

– Denne såkalte «sikkerhetsloven» vil gi sikkerhet kun til politiet, som blant annet vil kunne begynne å gå med våpen også sivilt. For alle andre vil dette være en «usikkerhetslov», sier Nouri på telefon fra Roma.

«Anti-Gandhi»

Opposisjonen kaller hele sikkerhetspakka «anti-Gandhi loven». Det skyldes følgende tiltak: Hvis man utfører passiv motstand mot en ordre i fengsel eller asylmottak, inkludert sultestreik, vil man kunne bli straffet med mellom ett og fem års fengsel. Disse endringene skjer i en tid med store spenninger og protester i italienske fengsler på grunn av falleferdige tilstander og overfylte fengsler. For øyeblikket er det 62.000 innsatte på under 50.000 plasser.

Et annet lovforslag åpner for bøter på opptil 300.000 euro og to års fengsel for den som blokkerer veier eller toglinjer. Dersom blokaden er rettet mot «strategisk» offentlig infrastruktur, som linja for høyhastighetstog mellom Italia og Frankrike eller brua som skal kople Sicilia til fastlandet, vil straffen være enda høyere.

Et annet lovforslag vil ramme husokkupanter. Motstår de seg utkastelse, risikerer de sju års fengsel.

«Politiet blir stadig mer voldelig mot helt uskyldige demonstranter.»

Riccardo Nouri, Amnesty International Italia

Patrizio Gonella, lederen for Antigone, en organisasjon som jobber med å beskytte rettigheter i straffesystemet, mener lovforslagene er «det største og farligste angrepet mot friheten til å protestere i republikkens historie», ifølge avisa L’Internazionale.

Frykter for protester

Riccardo Nouri i Amnesty sier at undertrykkelsen av fredelige demonstranter ikke er noe nytt i Italias moderne historie.

– Politiet blir stadig mer voldelig mot helt uskyldige demonstranter. Et annet økende problem er misbruket av såkalte Fogli di via, sier han.

Det viser til at personer som antas å kunne være farlige for offentligheten, kan kastes ut fra en by i opptil flere år, uten rettslig prosess.

– I utgangspunktet var dette instrumentet ment å brukes mot organisert kriminalitet, men har de siste årene blitt brukt mer og mer mot demonstranter, sier Nouri.

Han frykter effekten av sikkerhetspakka vil avskrekke aktivister fra å demonstrere. Særlig siden det nye lovverket ikke retter seg mot de gruppene som er mest vant til konfrontasjon med autoriteter, men mot alle.

– Hva er Melonis intensjon med denne nye loven, tror du?

– Makta skal være autoritær og kritiske stemmer skal ikke finnes. Dette er typisk for partier som lover «lov og orden», der politiet aldri skal kritiseres, og enhver form for politisk uenighet er en trussel, sier Nouri.

Eline Maninno er deltaker på Klassekampen-akademiet.