Barneloven er ikke til for kvinner
Jeg ble intervjuet i Klassekampen 20. juni om situasjonen som far etter samlivsbrudd. Jeg har opplevd det nåværende lovverkets svakheter og ønsker endring. Derfor gjør Liv Bjørnhaug Johansens kronikk om endringen i barneloven i Klassekampen 20. september meg oppgitt. Barneloven handler ikke om kvinners interesser, den handler om barns interesser.
Johansen fremstiller flere avgjørelser som i dag ligger under foreldreansvaret, som om det er ting som først ved en endring av loven vil avgjøres i fellesskap. Det som kommer til å legges til foreldrefullmakten ved et likeverdig utgangspunkt, er beslutningsmyndigheten knyttet til fast bosted i dag. Det innebærer flytting med barnet innenlands, hvorvidt det skal gå i barnehage, hvorvidt det skal gå på SFO, og hvorvidt det skal delta på fritidsaktiviteter.
Johansen problematiserer at «Samværsforelderen [kan] nekte den som har hovedomsorgen å flytte». Det blir meningsløst å snakke om hovedomsorgsforelder og samværsforelder ved likestilt foreldreskap. Hele poenget er å slutte å devaluere den ene forelderen, slik kvinnesaksaktivistene har for vane for å gjøre. Begge foreldre vil ha uttalelsesrett i en situasjon som gjelder flytting med barnet, siden det påvirker barnets tid med begge foreldre og øvrig familie, og er en stor endring i barnets liv. Johansen fremstiller det som at likeverdig foreldreskap bare fungerer i en perfekt verden hvor alle er venner, men foreldre samarbeider ikke bedre med ulik beslutningsmyndighet. Hvorfor fremstille en generell utfordring som et problem kun ved løsningen man selv er imot?
«Hele poenget er å slutte å devaluere den ene forelderen, slik kvinnesaksaktivistene har for vane for å gjøre»
Johansen sier at samværshindring, som ofte rammer fedre og barn, ikke forekommer mer enn fedre som ikke stiller opp. Hun henter dette fra høringsinnspillet til Aleneforeldreforeningen (AFFO), en påstand basert på «daglig kontakt med våre medlemmer». AFFO, den eneste foreldreforeningen som i alle år har motarbeidet likeverdig foreldreskap, er ingen troverdig kilde. En eldre rapport fra NOVA viser at fraværende fedre ikke er i nærheten av å være et like omfattende problem som det at mor hindrer samvær eller har flyttet langt unna. Fedre som ikke stiller opp, er uansett ikke noe argument mot å gi fedre som vil stille opp, et likeverdig utgangspunkt som mødre.
Johansen skriver at «om denne loven blir vedtatt, vil den gi voldsutøver kraftige verktøy til å straffe, kontrollere og true den som har prøvd å komme seg vekk». Som om vold er noe utelukkende menn sliter med. Tre store rapporter fra NOVA viser at barn oppgir mor som utøver av grov vold like ofte som far, og utøver av mild vold oftere. Dersom man skulle lytte til Johansen og kvinnebevegelsen, risikerer man dermed at barn oftere ender opp med fast bosted hos voldsutøveren, som så kan flytte uten at den andre forelderen kan motsette seg det.
«‘Vi kan ikke lage et lovverk basert på at menn er voldelige’, er ofte innvendingen fra mannsaktivistene. Men da kan vi ikke lage en lov som flytter makt fra utsatte til overgriperne deres og som gjennom barna binder voldsutsatte fast til voldsutøvere», skriver Johansen. Jeg er usikker på om hun har forstått innvendingen. Barnelovens «foreldrefullmakt» er et generelt utgangspunkt. Det må bygge på hva som er best for barn i normaltilfeller – og det er to foreldre som er til stede for barna, med samme plikter, samme rettigheter og samme beslutningsmyndighet. Unntakssituasjoner må dekkes i egne paragrafer, og de må håndteres når det faktisk er behov for det.
Johansens poeng om at flest kvinner har hovedomsorg og menn er samværsforeldre, er i stor grad en konsekvens av dagens utgangspunkt. I dag må foreldrene avtale lik eller ulik beslutningsmyndighet. Uenighet må avgjøres av retten, som begrenses til å dømme fast bosted hos den ene. Dette bidrar til at en del fedre opplever et press om å akseptere fast bosted hos mor (ifølge en Sintef-rapport om mekling fra 2011), enten på familievernkontoret, eller ved forlik i retten. Det er disse tingene som er årsaken til at flere mødre enn fedre har fast bosted alene – ikke at mødre i mye større grad «tar ansvar».
Å be kvinner tenke seg om før de får barn fordi fedre kan bli vurdert som fullverdige omsorgspersoner i en ny lov, sier mye om Johansen holdning til menn. Det bekrefter at hun oppfatter at dagens lov faktisk setter mødre over fedre etter brudd – og at det også er hennes mål å opprettholde det. Hun skriver at mannen vil få fullmakt, uten at det stilles krav. Det er feil. Det er nedfelt i loven at man har omsorgsplikt. Dette følger av foreldreansvaret.