Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Fagforeningsledere på flukt lever i eksil i flere land vi liker å sammenligne oss med. Kan den norske regjeringen virkelig være dårligere?

En kvote for fag­foreningsledere

FAGFORENINGSLEDER, MENNESKERETTIGHETSFORKJEMPER: Fagforeningsledere fra Belarus står i fare for fengslinger og ­tortur, og kan bli utsatt for attentater, skriver forfatteren. Her streikelederen for Minsk traktorfabrikk, Sergei Dylevsky. FOTO: Sergei Grits, AP / NTB

Fagforeningslederen Kaing Zar Aung fra Myanmar var nylig på besøk i Norge for å motta Arthur Svensson-prisen for faglige rettigheter. Hun lever i eksil i Tyskland etter militærkuppet i hjemlandet i 2021. Andre fagforeningsledere befinner seg i fengsel inne i landet eller på flukt i grenseområdet til Thailand. Fagforeningslederne som klarte å flykte ut av Belarus, bor også i Tyskland mens andre ble fengslet inne i Belarus. Fagforeningsledere på flukt fra andre land bor i USA, Tyrkia og Tyskland. Det er med fagforeningsledere som med andre menneskerettsforkjempere: de er nødt til å finne seg andre trygge havner enn de norske.