Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Det hesliges estetikk

Lotta Elstad er som en Skram i vår tid, men den skrønete formen tar brodden av alvoret.

Ved Vaterland: Lotta Elstad sender tankene til Amalie Skram. Foto: Rikke Løe Hovdal
Roman

Lotta Elstad

Xiania 2: Ada 

Roman

Cappelen Damm 2024, 355 sider

De var stendøde begge to. Barnet lå opp til moren og holdt ennå i døden brystet i munnen. Nedover dets kinn var det fra brystvorten silt noen dråper blod, som lå størknet på haken».

Den grufulle scenen er fra Amalie Skrams klassikernovelle ‘Karens jul’. Her kan vi lese om en fattig, nybakt mor som under julehøytiden søker ulovlig ly i et skur og fryser i hjel. Novellen viser et samfunn som bryr seg litt, men ikke nok, om sine fattige, og tegner et grelt bilde på klasseskiller i Norge på slutten av 1800-tallet.

Skram er blitt kalt en samfunnsstormer på grunn av sine skildringer av utsatte menneskers levekår, og vi leser novellen fortsatt, 150 år etter. Under lesingen av Lotta Elstads «Xiania 2: Ada» vender tankene stadig til Skram, som synes å være Elstads åndsfelle, både estetisk og tematisk sett. Rett nok befinner vi oss ikke i Bergen i Elstads univers, men vi er i de samme kulissene, i samme tid og med et liknende blikk på grusomme detaljer. Hos Elstad beskrives en død kvinne slik: «Øynene var skremmende gule, i ferd med å plumpe ut av ansiktet – de stirrer sjelløst ned i en pøl av spytt og urin på gulvet mens tyngdekraften haler og drar slimet fra munnviken hennes ned i dødsriket».

Det hesliges estetikk, som Skrams prosa betegnes som, er også en passende beskrivelse for Elstads trilogi om Oslo på starten av 1900-tallet.

I første bind av trilogien, «Xiania 1: Klara», oppsøkte ungjenta Klara en kvinne som het Ada for å få hjelp med en uønsket graviditet. I høstens roman er det Ada som fører ordet, og hun åpner romanen med en setning som blir i oss romanen gjennom: «Endelig døde hun». Kvinnen som er død var eier av Elvegata to, et gammelt bordell der Ada arbeidet som vaskehjelp, og Ada er hennes arving. Endelig er huset hennes. Ada forteller sin livshistorie og hva som har gjort nettopp henne til arving. Slik rulles også en historie om et kontrastfylt Kristiania opp, der de fattige er mange og kvinners rettigheter få. Det er en brutal virkelighet Elstad tegner opp. Klara fra første bok møter vi også igjen her, men en må ikke ha lest første bind for å henge med i svingene.

Og svinger er det mange av. Elstads prosa er som alltid humørfylt og kjapp. I denne historiske romanen, med et bredt persongalleri og med en noe upålitelig forteller, blir det til tider vanskelig å henge med. I andre partier blir samfunnskritikken i overkant pedagogisk presentert, som når Ada sier: «det nytter å være rik, det nytter å være storbond, det nytter å være venstre-mann, avholdsmann (løgn eller ikke), eller simpelthen: mann». Leserens tolkningsrom blir tidvis lite.

Etter hvert blir det også påtrengende at fortellestemmen er lite troverdig. Ada har en suveren tone som gjør henne åpenbart upålitelig, som når hun sier om seg selv at hun har en «lynende intelligens» og «en urokkelig stedsans», hun er «uangripelig ved rattet» og så videre. Hun påstår å ha lest alt fra Stuart Mill til astrologi til Homer, og en slik forteller er vanskelig å tro på. Det er kanskje et bevisst grep, men resultatet er likevel at fortellingen hennes blir mindre interessant. Selv om brokker av romanen nok er basert på ekte hendelser – Elstads kildeliste er lang – blir alt til skrøner når Ada forteller. Slik daler interessen for det hun forteller i løpet av romanen.

«Xiania 2: Ada» blir for rappkjeftet og lettbeint til å komme under huden på leseren. Likevel synes Elstad å være en slags Skram av vår tid, en forfatter med et tydelig prosjekt om å bruke brutalt og direkte språk til å løfte fram samfunnsstrukturer som rammer de svakeste. Elstads feministiske samtidsroman «Jeg nekter å tenke» (2017) om å ta abort er min favoritt, og jeg gleder meg til å se hva hun finner på etter trilogien. Men i denne boka skulle jeg gjerne blitt utfordret til å tenke litt mer selv.

Lotta Elstad er journalist i Klassekampen. Boka anmeldes derfor av en ekstern kritiker. Ida ­Vågsether er kritiker i Morgenbladet.