Du kan bla til neste sideBla med piltastene

President Volodymyr Zelenskyj er på frierferd for langtrekkende presisjonsmissiler og en eskalering av krigen. Vil Washington la ham vente nok en gang?

Zelenskyjs seiersplan

VENT OG SE, VOLODYMYR: Ukrainas president Volodymyr Zelenskij er nå på besøk i USA, her under fjorårets besøk i det hvite hus. FOTO: JOM WATSON, NTB/POOL/AFP

Siden Nato-toppmøtet i sommer har spørsmålet om USA vil godkjenne bruken av langtrekkende presisjonsmissiler til angrep dypt inne i Russland, vært sentralt. Hittil har Ukraina stort sett vært begrenset til bruk av droner for angrep mot Russland, med varierende grad av suksess. Et nylig og svært vellykket slikt angrep fant sted 18. september, da et våpenlager i Toropets ble truffet. Kyiv mener imidlertid at dette ikke er tilstrekkelig og ønsker tillatelse til å bruke langdistansemissiler med en rekkevidde på 300–400 kilometer. President Volodymyr Zelenskyj ankom derfor nylig Washington for å presentere seiersplanen sin for president Biden, der angrep dypt inne i Russland utgjør en sentral del av strategien.