Nei-sida må klare bedre enn dette, Olaussen
Heming Olaussen, partifelle og leder av SVs EU/EØS-utvalg, skrev en Orientering-kommentar om norsk EU-medlemskap i Klassekampen 24. august, som jeg brukte noen uker på å reflektere over.
Jeg er mot norsk EU-medlemskap og har vært det siden jeg ble politisk engasjert. Likevel ser jeg mange rundt meg opplever en faretruende utvikling i verden, klimapolitisk og sikkerhetspolitisk. Mange tenker at EU leter etter relevante og riktige svar på de bekymringene de sitter med.
Når stadig flere partier tar til orde for norsk EU-medlemskap, øker sjansen for at medlemskapsdebatten for alvor melder seg. Da kan ikke nei-siden sitte og sole seg selvtilfreds i glansen av arrogante argumenter, intellektuell dovenskap og usammenhengende krumspring. Ikke om målet er å overbevise flere om at Norge klarer seg godt utenfor EU.
Olaussen skrev i spalten sin at medlemskapsspørsmålet ikke handler om forhandlingsresultat, men om sjølbestemmelse. Det er oppsiktsvekkende kategorisk. Selvsagt er forhandlingsresultatet viktig. Den reelle avveiningen mange ville måtte ta, er å veie et forhandlingsresultat opp mot det vi eventuelt mister av sjølbestemmelse. Å late som om ingenting er større enn «sjølråderetten» – klima, sikkerhetspolitikk, framveksten av ytre høyre – er å gjøre det norske demokratiet til et skjermbrett man kan gjemme seg bak når virkeligheten blir for komplisert.
«Dagens innbyggere i Norge har ikke sagt nei»
Det blir spesielt underlig å lese Olaussens panegyriske hyllest av «demokrati» og «folkestyre» når han samtidig avfeier en ny folkeavstemning om norsk EU-medlemskap. Ved å avfeie en ny folkeavstemning reduserer Olaussen sine egne politiske idealer til plakater og tomme slagord. Han blir selv den kraften han advarer mot.
Han mener det ikke er noe behov for en ny folkeavstemning fordi det norske folk allerede har sagt at de ikke vil. Olaussen glemmer at folket er mer enn Olaussen. Dagens innbyggere i Norge har ikke sagt nei. Den siste EU-avstemningen var i 1994. Kun de født i 1976 eller tidligere kunne delta. Det betyr at alle som er mellom 18 og 48 år nå verken har blitt spurt eller fått si ja eller nei til EU. Mener han på alvor at meningsmålinger skal være grunnlaget for å aldri ha en folkeavstemning igjen? Norge styres heldigvis ikke av meningsmålinger, men gjennom valg og en sjelden gang en folkeavstemning.
Som EU-motstander forventer jeg at de som står fremst i kampen mot norsk EU-medlemskap debatterer på en måte som ikke skyver tvilere fra oss. De mange som er usikre trenger gjennomtenkte svar og solide resonnementer. Da er det behov for bedre analyser enn det Olaussen leverte i sin kommentar.