Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Mordet i restauranten

Andreas Tharaldsen skriver mer engasjerende om kelneryrkets kulturhistorie enn om bransjens skiftende lønnsordninger.

KELNER, KELNER! Robert Henris maleri «The Waiter» (før 1929). FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
Sakprosa

Andreas Tharaldsen

Hvem drepte kelneren? Et fag i forfall

Sakprosa

Res Publica 2024, 216 sider

Hvem drepte kelneren? Andreas Tharaldsens krim­aktige tittel er tankeeggende og provoserende på samme tid. På Norges utallige serveringssteder later da servitørene til å være i fin form?

Undertittelen, «Et fag i forfall», klargjør imidlertid bokens sentrale påstand: En «kelneradel» med selvbevissthet og overraskende høy inntekt er for lengst blitt redusert til et miljø av lønnstapere hvor fagbrevene og stoltheten er kommet på defensiven. Den unge skribentens ambisjoner er betydelige: Utgivelsen er en etterforskning og en havarikommisjon – og «et manifest for å gjenreise servitøren».

Prosjektets styrke er at Tharaldsen kjenner temaet sitt fra innsiden. Han havnet i restaurantbransjen «som en nødløsning etter at jeg droppet ut av videregående» – og ble. Han har utdannet seg og gjort karriere ikke bare som servitør, men også i den fagbevegelsen som i forfatterens øyne organiserer altfor få av kollegene hans. I et kulturliv som benytter enhver anledning til å fremheve betydningen av mangfold, er det sjelden å høre noen snakke om viktigheten av at folk i profesjoner som Tharaldsens skriver bøker.

Erfaringene hans fra Hotel Continental, hvor han raskt engasjerte seg fagpolitisk, får særlig mye plass. Også møtet hans med Michelinstjerne-veteranen Bent Stiansen og kokkens Statholdergaarden krydrer teksten. Når Tharaldsen er på sitt beste, blander han egne bransjeminner og skildringer av servitørhverdagen med (kultur)historiske refleksjoner over kelnerens status på engasjerende vis. Han går i dialog med skrivekolleger som George Orwell, Matias Faldbakken og Anthony Bourdain, med gresk mytologi og med den tyske filosofen Jürgen Habermas.

Et ledemotiv er det vanskelige, tidvis borgerkrigslignende forholdet mellom den som lager maten, og den som serverer den. Førstnevnte har steget i status parallelt med at sistnevnte har forfalt til «en lavtlønnet stumtjener i skyggen av kokken». Klassespørsmål er viktige for Tharaldsen, og fortidens høyborgerlige kelnere betraktet seg derimot som «hevet over andre arbeidere».

Kapitlene er organisert som en meny, men etter endt lesing virker «Hvem drepte kelneren?» mer som litt-av-hvert-om-servitøryrket enn som en stramt komponert fortelling. Gjentakelsene er for mange, og forfatteren fordyper seg i detaljene – særlig i dem som handler om endringer i arbeidsvilkår – i den grad at jeg er i tvil om jeg hadde lest videre dersom jeg ikke fikk betalt for det. Tallrike språkfeil, og setninger som ikke gir mening, vitner om utilstrekkelig forlagsinnsats. At ordet cuisine gang på gang er stavet cousine, er ikke godt nok i en utgivelse med dette emnet.

I Tharaldsens øyne later det faktum at servering er «et fag i full oppløsning», til å være en konsekvens først og fremst av griske arbeidsgivere og konservative politikere. For bokens del skulle jeg likevel ønske at den bredt interesserte essayisten hadde fått mer av den plassen som fagforeningsmannen har endt med å oppta i den.