
Thomas Hylland Eriksen
Det umistelige | Fra global ensretting til et nytt mangfold
Sakprosa
Aschehoug 2024, 414 sider
Ser man på den imponerende listen over bøker av Thomas Hylland Eriksen, er noen trekk iøynefallende: Både som forfatter og redaktør er han fascinert av en type kreolsk kultur som oppstår når folkegrupper blandes, særlig i tidligere kolonier. Engasjementet kan følges inn i hans nye utgivelse, «Det umistelige. Fra global ensretting til et nytt mangfold».
Boka veksler mellom lange historiske og sosialantropologiske sveip og små sideblikk formet som fiksjon. En lett forkledd forfatter kalt «Tommy» sitter og skriver ved et forskningssenter i Sør-Afrika. I slike kortere partier kaster Eriksen et blikk på seg selv utenfra, som privilegert hvit mann, i dialog med kolleger ved Stellenbosch Institute for Advanced Study, ikke langt fra Cape Town. Hvor vellykkede sideblikkene er, kan diskuteres, men de gir i alle fall et mangfoldig blikk på sørafrikansk kultur og natur.
Hovedteksten er rettet mot langsiktige konsekvenser av Colombus’ sjøreise over Atlanterhavet i 1492: kolonialisering og økt verdenshandel. Boka kan leses som en oppsummering av Eriksens egen forskning, samt en rekke andres, rettet som en advarsel: Menneskeheten er på vei mot uopprettelige vippepunkter innen klima, miljø og natur. Boka foreslår å lete etter løsninger ved å motarbeide ensretting og arbeide for mangfold både i naturen og kulturen. Et sentralt argument er at de to formene for mangfold henger sammen.
Eriksen startet som sosialantropolog ved å reise til Trinidad og Mauritius for om lag førti år siden. I 1991 tok han doktorgrad på et arbeid om etnisitet og nasjonalisme på de to øyene i Karibia og Indiahavet. Synlig og aktiv i hjemlige debatter, har han ofte vendt blikket mot norske former for fremmedfrykt og nasjonalisme. I tillegg har Eriksen studert fenomenet globalisering, til å begynne tilsynelatende begeistret over mulighetene som ble skapt.
Etter hvert oppsto tekster med økende skepsis til virkningene. Fra 2012 til 2017 ledet Eriksen forskningsprosjektet Overheating, overoppheting, om økologiske kriser, økt ulikhet og identitetsproblemer som fulgte av globaliseringen. Hans eget bidrag var feltstudier i industribyen Gladstone i Australia. I tillegg har han skrevet en rekke bøker, blant annet om smarttelefonen, om Charles Darwin og Fredrik Barth, som også setter spor i den nye boka.
Overopphetingens konsekvenser er beskrevet med en rekke eksempler i «Det umistelige», samtidig som forfatteren ønsker å peke på mulige utveier. Bokas epigraf siterer rapperen Tupac Shakurs tekst ‘The Rose That Grew From Concrete’. I konsentrert form uttrykker Shakur et håp om at noe kan få blomstre, også i betong.
Boka er delt i tre hoveddeler: ‘En globalhistorie om ensretting’ skildrer hvordan stat og marked sammen fungerer som ensrettende bulldosere. Virkningen av de to kreftene fører til tap av fleksibilitet både i naturen og kulturen, idet stadig nye landområder og folkegrupper underlegges nasjonalstatenes og markedets behov for standardisering. Denne delen, om en betong-aktig ensretting uten sidestykke i menneskehetens historie, er blant bokas sterke partier.
«Det umistelige viser en blindflekk hos deler av norsk venstreside.»
Del to, ‘Overoppheting i det 21. århundre’, handler framfor noe om en akselererende utvikling i teknologi og verdenshandel etter 1991. Verden forandrer seg lynraskt, men «det finnes ingen fortelling om hvor menneskeheten er på vei som de fleste kan enes om». Det gir grobunn for både populisme og fundamentalisme. Flere forfattere har pekt på 1991 som et skjellsettende år, med Sovjetunionens og dermed sosialistiske utopiers sammenbrudd. Blant dem er en marxistisk historiker som Eric Hobsbawm, i «Ekstremismens tidsalder». Eriksen kommer fra et annet utgangspunkt. Han prioriterer ikke venstresidas kamp mot ulikhet like høyt som miljøpartiers kamp for natur- og kulturmangfold. Likevel, «Det umistelige» viser en blindflekk hos deler av norsk venstreside: Uten en intakt natur og et levelig klima vil det ikke lenger finnes noe å fordele.
Man trenger ikke dra til Mauritius eller Australia for å oppdage det. Hjemlige eksempler som virkninger av oppdrettsnæringen i norske fjorder blir nevnt, men i en bok beregnet for et norsk publikum skulle jeg gjerne lest mer om manglende politikk for landets egen kultur og natur. Et problem i en rekke bøker om naturtap og klimaendringer er at forfatterne gjerne ramser opp tall og eksempler i lange lister. Som leser går man trøtt. Enkelte partier i «Det umistelige» begår lignende feil, selv om inndelingen i korte avsnitt som ‘Betong’, ‘Jord’, ‘Språk’ og ‘Mat’ fører til konsentrasjon om emner hvor Eriksens perspektiver har mye å tilføre.
Han konsentrerer resultatene av egen forskning i bokas tredje, programmatiske del, ‘TAMA: Det er mange alternativer’. Fortkortelsen «There Are Many Alternatives», er utformet som motgrep til Margaret Thatchers mantra på 1980-tallet: «There Is No Alternative». Eriksens alternativ til nyliberalismens ensretting er utvikling av natur- og kulturmangfold. Gjennom boka argumenterer han godt for at de to formene for mangfold henger i hop. Nettopp ved å se dem sammen kan vi mennesker kanskje finne en vei ut fra det hjørnet en akselererende globalisering har malt oss inn i.
«Det umistelige» utgjør også en slags selvkritikk på sosialantropologiens vegne. Dominerende deler av faget, med Eriksen selv som en sentral figur, studerte lenge menneskers atferd uten å ta tilstrekkelig hensyn til at kultur henger sammen med natur. Overopphetingen av kloden, samt akselererende naturtap, endrer betingelsene, også for hvordan vi som jordens rikeste kan tenke og oppføre oss. Nettopp dette skulle jeg gjerne sett «Tommy», hovedpersonen i bokas fiktive partier, reflektere enda mer over.