Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Sør-kina-havet

Kina angrep med øks og spyd ved omstridt atoll

Krigsretorikken eskalerer etter at kystvakta fra Filippinene og Kina sloss med spyd og øks. Observatører mener USA må mobilisere marinen.

OMSTRIDT VRAK: Skipet Sierra Madre ble forlist med vilje i 1991. Siden har skipet fungert som militærbase for Filippinene, som konkurrerer med blant andre Kina om suvereniteten over området. Foto: Aaron Favila, AP/NTB

Den filippinske marinen har publisert videoer som viser hvordan den kinesiske kystvakta tok i bruk kniver, økser og spyd i et dramatisk forsøk på sabotere et gjenforsnyningsoppdrag til omstridt atoll i Sør-Kina-havet forrige uke.

Atollen er kjent som Second Thomas Shoal, og er en del av både Kina, Vietnam og Filippinenes konkurrerende territorielle krav på områder i Sør-Kina-havet.

Observatører varsler om økt militarisering av konflikten, og at det ikke er lenge før Filippinene vil forsøke å utløse forsvarspakta med USA.

Øks, kniver og spyd

Det filippinske oppdraget skulle frakte forsyninger til et gammelt krigsskip Filippinene forliste på Second Thomas Shoal. Det forliste skipet brukes som base for å beskytte Filippinene sitt krav på atollen og området rundt.

Kina mener basen er ulovlig plassert på kinesisk territorium, og anklager Filippinene for å frakte byggemateriell for å utvide og forsterke basen. Filippinene sier de bare har med «humanitær nødhjelp» til det filippinske personellet som er stasjonert der.

Observatører fra Filippinene sier at den kinesiske kystvakta har eskalert maktbruken den siste måneden for å hindre slike forsyningsoppdrag.

Slåsskampen på mandag var det voldeligste hittil. Videoer viser hvordan kinesisk personell slår med økser, kniver og spyd mot filippinsk personell og materiell.

«Vi sloss med kun armer og bein», kommenterte en filippinsk kystvakt til BBC.

Den kinesiske kystvakta har ikke publisert detaljert informasjon om hendelsen, men Filippinene har rapportert om åtte skadde. De sier at den kinesiske kystvakta gikk ombord i filippinske marineskip hvor de konfiskerte våpen og flere mindre båter.

Det kan være et brudd på folkeretten, fordi marineskip skal ha suverenitet i internasjonalt farvann. Problemet er at Kina ser på dette som sitt eget territorium, og mener derfor at folkeretten ikke gjelder.

– La meg understreke at det som direkte førte til denne situasjonen er at Filippinene ignorerte Kinas advarsler, og bevisst trengte seg inn i kinesisk farvann, sa en talsperson for Beijing onsdag forrige uke.

Kun et dødsfall skal til

Filippinenes president Marcos Jr. sa like etter hendelsen at «det skal bare ett dødsfall til» så kommer han til å kalle inn den amerikanske marinen. USA og Filippinene signerte i 1951 en forsvarspakt, som kan plikte USA til å bruke sin egen marineflåte mot Kina, skulle Filippinene komme under angrep.

«Washington, vi har et problem. Dette ser veldig ut som et væpna angrep på materiell som tilhører den filippinske marinen innenfor Filippinenes internasjonalt anerkjente eksklusive økonomiske sone», skrev Derek J. Grossman, en senior forsvarsanalytiker i den Washington-baserte tenkesmia RAND Corporation, på X.

«Washington, vi har et problem.»

Derek J. Grossman, forsvarsanalytiker i RAND Corporation

Han mener USAs president Joe Bidens tidligere kommentarer om «jernkledd forpliktelse» til Filippinene må møtes med mer enn bare ord.

«Det begynner å bli veldig vanskelig nå å ikke argumentere for at dette faller inn under vår forsvarsavtale», skrev han videre.

En annen analytiker, Zack Cooper, varslet også om faren for at det kunne bryte ut en regional krig.

«Det er veldig lett å se for seg at Filippinene kommer til å påkalle den gjensidige forsvarsavtalen nå», skrev Cooper i nyhetsbrevet sitt.

Forsøker å deeskalere

Over helga har president Marcos Jr. gjort forsøk på å deeskalere situasjonen. Under en tale i går sa han at «Filippinene ikke kommer til å skape en krig», og at de «har valgt fredens vei». Marcos Jr. har det siste halvåret lent seg tungt mot sin allierte USA i et forsøk på å være mer bestemt i konflikten med Kina.

USA har utvidet basene de har i Filippinene, og skal komme med store våpenforsyninger.

Sekretæren til den filippinske presidenten, Andres Centino, sa i en pressekonferanse på lørdag at «Filippinene har enda ikke vurdert å påkalle forsvarsavtalen» de har med USA.

På lørdag trådte nye kontroversielle regler for den kinesiske kystvaktregler i kraft. Reglene gir kystvakta mulighet til å arrestere utlendinger de mener trenger inn i Sør-Kina-havet.