Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattVelferd

Hver mor for seg selv?

Kaja Schjerven Mollerin retter en moralsk pekefinger mot meg i Bokmagasinets lederartikkel sist lørdag: Vet jeg egentlig hvor privilegert jeg er?

Bakteppet er en kommentar jeg hadde på trykk i Klassekampen, hvor jeg klager over at familien vår taper 200.000 kroner fordi mangel på barnehageplass gjør at samboeren min og jeg til sammen må ta seks måneders ulønnet permisjon.

Jeg klager altså på at det er et gap mellom betalt foreldrepermisjon og rett på barnehageplass, og mener løsningen kan være bedre bemanning i barnehagene og opptak i løpet av året. Mollerin er for så vidt enig i at flere på jobb i barnehagene er en god idé, men å klage på at «ressurssterke barnefamilier utsettes for et netto inntektstap før barnehagestart», minner ifølge Mollerin «mer om en slags rettighetsmani».

Og sånn kan man jo tenke om de fleste velferdsordninger. Er det riktig at rikinger får gratis sykehusopphold? Trenger familier med god råd virkelig barnetrygd? Skal barn av rike foreldre få gratis skolegang?

Fellesløsningene er noe av det gode ved den universelle velferdsstaten vi bor i: vi spleiser på gode løsninger som skal være for alle.

«Slik fungerer den demokratiske velferdsstaten: Krav om rettigheter fremmes i den offentlige debatten»

Videre skriver Mollerin: «Det som skinner igjennom, er en forventning om at når man får barn, skal alt tilrettelegges, som om det var skjedd noe eksepsjonelt». Mollerin har rett i at det er helt vanlig å få barn, det skjer stadig vekk. Det som er ganske eksepsjonelt, som Mollerin også er inne på, er rettighetene foreldre har i Skandinavia. Men disse rettighetene baserer seg på at de som kan jobbe, jobber. Også mor. Og fordi vi som samfunn har valgt denne modellen, hvor alle jobber, er det rimelig at samfunnet legger opp til at det faktisk er mulig. Og det har man langt på vei gjort, men det fins altså et hull i denne ordningen som foreldre må prøve å tette som best de kan.

Mollerin ser ut til å mislike at det er en «ressurssterk» mor som fronter dette kravet. Men tror hun at det er like enkelt for en som ikke får endene til å møtes å skrive om det i avisa?

Mollerin skriver: «Vi er så opptatt av rettigheter at vi blir blinde for privilegiene vi allerede har. Det er som om alt i livet skal veies og måles og gå opp. Men hvor enkelt skal et liv være?»

Så enkelt som mulig, mener jeg. Men vi har ingen garantier. Livet kan by på nok av utfordringer vi ikke rår over. Vi kan ikke alltid beskytte oss selv og de vi elsker fra sykdom og død, fra samlivsbrudd, ensomhet og mobbing. Vi kan ikke styre hvilke tragedier som rammer oss. Det vi imidlertid kan styre, som samfunn, er hvilke rettigheter hver og en av oss skal ha.

Og slik fungerer den demokratiske velferdsstaten vi er så heldige å bo i: Krav om rettigheter fremmes i den offentlige debatten. Noen vinner frem, andre ikke. Så fremmes nye krav, om enda bedre rettigheter. Og sånn, bit for bit, har vi bygget en av verdens beste velferdsstater. Den gir rettigheter til alle borgere, og alle småbarnsforeldre. Det betyr blant annet at de økonomisk privilegerte småbarnsforeldrene og de mindre økonomisk privilegerte småbarnsforeldrene spiller på samme lag. Det gir de fleste av oss, og ikke minst barna, et bedre og rikere liv.