Uforståelig, Bitsch
I Klassekampen fredag 24. mai advarer Anne Bitsch med utgangspunkt i en dansk dom mot en samtykkelov. «En voldtektslovgivning som ikke tar hensyn til kvinnelig psykologi kan få negative konsekvenser,» skriver hun. Vi kommer med samme advarsel, men med motsatt konklusjon. En reell samtykkelov vil styrke voldtektsutsattes rettsvern.
Det er vanskelig å forstå Bitsch sitt argument om at en voldtektsbestemmelse som har bruk av vold og trusler som sitt definerende element, skal beskytte kvinner som er utsatt for voldtekt bedre enn en lov som tar utgangspunkt i mangel på et fritt gitt samtykke. Bitsch krever en voldtektslov som verner «menneskets autonomi ved å straffeforfølge fysisk og psykisk maktutøvelse for å få sex, herunder å utøve vold, fremsette trusler, anvende utilbørlig tvang og press, samt å utnytte andres sårbarhet.»
Det er nettopp menneskets autonomi som er det springende punktet i dagens debatt. Amnesty krever en reell samtykkelov, som bygger på det grunnleggende prinsippet at et menneske er seksuelt utilgjengelig frem til et samtykke er gitt, og at samtykket må vurderes ut ifra omkringliggende omstendigheter.
«En reell samtykkelov vil uten tvil styrke kvinners rettsvern»
Bitsch er en av de som har lest flest voldtektsdommer i Norge. Det er derfor overraskende at hun ikke er mer opptatt av de grunnleggende manglene i dagens voldtektslovgivning, for i mange tilfeller hvor dommene beskriver overgrep mot kvinner under truende omstendigheter, så blir gjerningspersonene frikjent. En nylig høyesterettsdom (HR-2024-897-A) bekrefter at omstendigheter som skal regnes som «ute av stand til å motsette seg handlingen» i dagens voldtektsbestemmelse verken omfatter «frys»-situasjoner eller mangel på et fritt gitt samtykke. I dette tilfellet «frøs» den voldtektsutsatte etter å ha våknet opp under et pågående overgrep. At hun ikke motsatte seg handlingen etter å ha våknet, ble for høyesterett det avgjørende punktet for å frikjenne den tiltalte.
Ifølge en omfangsundersøkelse fra 2023 oppgir 22 prosent kvinner i Norge å ha vært utsatt for voldtekt minst en gang i løpet av livet. Det er dermed hevet over tvil at voldtekt er en form for kjønnsbasert vold som rammer jenter og kvinner i uforholdsmessig stor grad. En reell samtykkelov som legger mangel på et fritt gitt samtykke til grunn, vil uten tvil styrke kvinners rettsvern. Erfaringene fra Sverige, Danmark, Finland og Island, som alle har vedtatt en reell samtykkelov, viser at det fortsatt er krevende å bevise en voldtekt som skjer i et lukket rom og uten vitner. Også med en reell samtykkelov vil det i mange sammenhenger være ord mot ord, og retten vil fortsatt måtte frifinne når påtalemyndigheten ikke evner å bevise utenom rimelig og fornuftig tvil at den seksuelle omgangen er skjedd uten et fritt gitt samtykke. Dette er viktige rettsprinsipper som selvfølgelig også vil ligge til grunn etter at Norge har innført en reell samtykkelov.
I 2017 ratifiserte Norge Europarådets Konvensjon om forebygging og bekjempelse av vold mot kvinner og vold i nære relasjoner, den såkalte Istanbulkonvensjonen. Konvensjonen slår fast at seksuelle overgrep, inkludert voldtekt, skal defineres gjennom mangel på et fritt gitt samtykke, der samtykke vurderes i lys av de omkringliggende omstendighetene. I 2022 la Europarådets overvåkningsorgan GREVIO fram sin første evaluering av Norge, der de viser at norsk straffelov fremdeles definerer seksuallovbrudd gjennom bruk av vold eller truende adferd, eller med en person som er ute av stand til å motsette seg handlingen. GREVIO påpeker at loven med dette ikke kriminaliserer alle seksuelle overgrep fordi denne tilnærmingen ikke tar på alvor at en kvinne som utsettes for et seksuelt overgrep svært ofte vil reagere med en «frys»-respons. GREVIO oppfordrer norske myndigheter om å innføre en reell samtykkelov basert på mangel på et fritt gitt samtykke, i overensstemmelse med Norges forpliktelser etter Istanbulkonvensjonen.
Det er snart to år siden GREVIO kom med denne kritikken. Det er på tide at regjeringen legger fram forslag til en reell samtykkelov.