Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Ecuador

Diplomatisk storm etter pågripelse

Mexico har brutt diplomatiske bånd med Ecuador og klaget landet inn for FN-domstolen ICJ etter helgas ambassade-storming.

BRYTER SEG INN: Her stormer politiet Mexicos ambassade i Quito i Ecuador, fredag kveld, for å arrestere tidligere visepresident i Ecuador Jorge Glas. Foto: David Bustillos, AP/NTB

Ecuadors tidligere visepresident Jorge Glas hadde nettopp fått innvilget politisk asyl i Mexico da han plutselig ble pågrepet inne på den meksikanske ambassaden i Quito i Ecuador denne helga.

Glas hadde oppholdt seg på ambassaden siden desember, en måned etter at han ble prøveløslatt. Han ble tvunget til å fratre som visepresident etter å ha blitt dømt til flere års fengsel for korrupsjon. Nå er han plassert i et ­ecuadoriansk høysikkerhetsfengsel.

Arrestasjonen har ført til en diplomatisk storm i Latin-Amerika, der fordømmelser og advarsler hamrer mot Ecuador.

Nå har Mexico brutt alle diplomatiske bånd og klaget inn Ecuador for Den ­internasjonale domstolen (ICJ).

Brudd på konvensjoner

Selv om flere regioner i Latin-Amerika er preget av uro, er det ikke hverdagskost at ambassadene blir stormet.

I Mexicos klage til ICJ viser de til brudd på Wien-konvensjonen, blant annet avtalen fra 1963 om konsulære forbindelser. Den fastsetter regler om «diplomatisk immunitet», herunder at myndigheter ikke får ta seg inn i ambassader med makt.

I tillegg skal noen ansatte på ambassaden ha blitt skadet under stormingen, ifølge flere medier.

Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador (Amlo) sier pågripelsen er en autoritær handling og et åpenbart brudd på folkeretten og Mexicos suverenitet. Han får støtte fra flere hold på dette.

Det brasilianske utenriksdepartementet mener at Ecuadors handlinger var et «klart brudd på den pan-amerikanske konvensjonen om diplomatisk asyl og Wien-konvensjonen om diplomatiske forbindelser». Også Colombia, Cuba, USA, EU, Spania, Sverige og Storbritannia har fordømt aksjonen. Nicaragua har også brutt de diplo­matiske båndene med Ecuador.

­António Guterres, FNs generalsekretær, uttalte at han er forferdet over hendelsen, og ber samtidig Mexico og Ecuador om å løse konflikten med fredelige midler.

Spenning til nye høyder

Forholdet mellom Mexico og Ecuador har surnet den siste tida. Mexicos president Lopez Obrador stilte seg tvilende til legitimiteten av Ecuadors nylige presidentvalg. Han minnet da også om drapet på en ­ecuadoriansk politisk kandidat i fjor.

Ifølge Ecuadors utenriksdepartement hadde de bedt om Mexicos tillatelse til å arrestere Glas i mars. Da det ikke ble fulgt opp, surnet forholdet mellom landene ytterligere.

– Ecuador mener det var feil og ulovlig at Glas så fikk asyl, spesielt etter tydelige advarsler fra ecuadorianske myndigheter, sier Latin-­Amerika-forsker Benedicte Bull.

«Det setter egentlig alle ambassadene til alle land i verden i fare.»

Natalia Saltalamacchia, ­professor i internasjonale ­relasjoner, til AP

Hun legger til at det finnes bevis for at Glas var veldig sentral i korrupsjons­anklagene, men understreker samtidig at stormingen var et sjokkerende brudd på diplomatiske ­spilleregler, som bør tas videre.

Selv hevder Glas at han er utsatt for politisk forfølgelse. Han ble i tillegg til korrupsjonsdommen også dømt til utestengelse i 25 år fra politikken, ifølge den ecuadorianske avisa El Universo.

Glas var høyre hånd til tidligere president i Ecuador Rafael Correa i perioden 2013 til 2017, fram til skandalen der både han og Correa ble dømt for korrupsjon. Sistnevnte har bodd i eksil i Belgia siden 2017.

Anarki og jungellov

«Når Ecuador tar slike beslutninger, setter du egentlig alle ambassadene til alle land i verden i fare», sier Natalia Saltalamacchia, professor i internasjonale relasjoner ved Autonomous Technological Institute of Mexico, til nyhetsbyrået AP.

«Det blir en tilstand av anarki, en slags jungellov», legger hun til.

Michel Leví, koordinator for Andes-senteret for internasjonale studier i Quito, sier til avisa El Mundo at raidet mot ambassaden var «ulovlig og juridisk uforsvarlig». Hun påpeker derimot at Mexicos presidents «provokasjoner og uttalelser» ledet til stormingen, og at Ecuadors president Daniel Noboa ønsker å vise seg som en tøff leder, etter en lengre tids uro i hjemlandet.

Ecuador har forsvart stormingen ved å hevde at Mexico «misbruker immunitetene og privilegiene» som ambassaden har. Ecuador sier også at de betraktet Glas som en rømling, der det var «reell risiko for nært forestående flukt», ifølge El Mundo.