Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattUkraina

Hvor mange må dø?

Det er harde fronter i Ukraina-krigen – ikke bare på bakken i Donbas, men også i denne avisas spalter. For noen uker siden stilte jeg spørsmål ved om det ikke er på tide med «hands up» i Ukraina. I en kronikk lørdag 23. mars nevner Jonas Bals mitt innspill, i en artikkel som er utstyrt med denne ingressen: «Om ønsket ditt sammenfaller med Trumps og Putins, bør du se deg i speilet.»

Pave Frans har lufta tanken om «å heise det hvite flagget», og får så øra flagrer av Janne Haaland Matlary. Hun er ingen hvemsomhelst i dette spørsmålet. Hun er medlem av Det Pavelige Vitenskapsakademi. Matlary refser paven for ikke å forstå forskjellen på rettferdig forsvarskrig og aggressiv angrepskrig. Hun kjenner nok paven bedre enn meg, men jeg tviler sterkt på at Frans ikke skjønner dette.

Janne Haaland Matlary og Jonas Bals synes trygge i sin sak. Den eneste løsningen er å pøse på med mer våpen og enda mer våpen. Fordi ukrainernes kamp er «rettferdig». Jeg kjenner ingen som ikke mener at ukrainerne kjemper en rettferdig forsvarskamp. Likevel må det være lov å spørre: Hvor mange uskyldige soldater skal bøte med livet på rettferdighetens alter?

Mye tyder på at krigen går i feil retning. Hvis ikke Vestens ammunisjonsfabrikker går for fulle mugger, vil Ukraina tape. Frankrikes president Emmanuel Macron har skjønt dette, og lufter tanken om å sette inn franske bakkestyrker. Macron sier det eneste logiske. Men skal vi virkelig se Nato-soldater, også norske, i Kharkiv, Lviv og Kyiv? Hvor kraftig må krigen trappes opp, før Bals og Matlary sier at nok er nok? Når 100.000 soldater er drept? 500.000? En million? Jeg har uttrykt tvil i dette spørsmålet, og undrer meg stadig over hvor skråsikker det er mulig å være – flere hundre mil unna skyttergravene.

Er en annen motstandskamp enn den militære mulig? Russiske stridsvogner rulla inn i Praha, august 1968. Hva ville blitt resultatet, om Alexander Dubcek hadde beordra den tsjekkoslovakiske hæren ut i gatene? Dubcek valgte en vei som førte til opprettelsen av to demokratiske stater. Og egentlig heiste han vel det hvite flagget, og sa «hands up»? Jeg kjenner ingen som i dag bebreider Dubcek for hans modige, sivile motstand.