Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Album

Nye amasoner

Supergruppe utvider stadig.

AFRIKANSK EGENART: Med leder ­Mamani Keita i lilla. Foto: Real World
Album

Les Amazones d’Afrique

Musow Danse

Real World Records

Hør etter, for: Whatever women have to say is worth listening to. Slik lyder det poengterte, flerspråklig, elektroniske og polyfoniske sporet «Kuma Fo (What They Say)», hentet fra supergruppa Les Amazones d’Afriques tredjealbum «Musow Danse». Sangen er et av få spor som forener nye og gamle amasoner. Gruppa som ble dannet av de anerkjente maliske sangerne Mamani Keita, Oumou Sangare og Mariam Doumbia, med bidrag fra superstjerner som Angelique Kidjo fra Benin og nigerianske Nneka, har vært gjennom mange utskiftinger siden debutalbumet «Amazone Republique» (2017). Sånn sett fungerer det også som en plattform for å løfte stigende artister og aktivister, fra lokale vest-afrikanske musikkmiljøer til den internasjonale scenen.

Maliske Rokia Koné, særlig sentral på andrealbumet «Amazone Power» (2020), har siden sist forlatt gruppa til fordel for egen solokarriere. Men hun lot dem ikke stå tomhendt igjen. Produsent og multi-instrumentalist Jacknife Lee (U2, Taylor Swift) har kommet inn og gjør, med få unntak, mer eller mindre egenhendig all instrumentering, elektronikk (spesielt trommemaskin og synther), samt produksjon, som han også gjorde på Konés sologjennombrudd «Bamanan» (2022)

Ellers er Mamani Keita fortsatt en drivende kraft i musikerkollektivet. Som på «Amazone Power» flankert av beninske Fafa Ruffino og Kandy Guira, fra Burkina Faso. Nytt fast medlem er kongolesiske Alvie Bitemo og Dobet Gnahoré fra Elfenbenskysten. Mens Nneka er tilbake som gjestevokalist, på hele det formidable avslutningssporet «Bobo Me».

I likhet med de forutgående Les Amazones d’Afrique-utgivelsene synges det på de respektive medlemmenes ulike morsmål. Versenes formaterte call-and-response får flertydig mening når de veksler mellom tonefallet i bambara, bété, ewe, fon og så videre. Samlet og hver for seg nyanseres og fremmes de ulike sidene av kvinneliv de vier oppmerksomhet. Fra å løfte det feilbarlige i «Flaw», til å fri seg fra nedarvede voldelige strukturer, som i «Amahoro (Don’t Get Angry)». Og i fellesskap finner de sin indre kraft i ovennevnte «Kuma Fo (What They Say)».

Det er også stemmene som er «Musow Danse» forse. Uavhengig av hvor mange skitne hiphop-beats eller heftige elektroniske rytmer som fører an, er det klangen av kvinnestemmene som virkelig gjør denne plata verdt å lytte til.