Listeria er en ekkel bakterie. Siden den både kan formere seg ved lave temperaturer (1–4’C) og tåler oksygenfrie miljø godt, er den en stadig trussel for alle som produserer langtidsholdbar, spiseferdig mat som ost, kjøttpålegg, røykelaks og rakfisk. Sjøl om det er ørsmå mengder når produktet blir laga, kan den formere seg til millioner i løpet av tida som går fram til siste bruksdag. Og da kan bakterien gi alvorlig sjukdom, især hos folk som har dårlig immunforsvar. En betydelig andel av befolkningen er nemlig immunsupprimert, altså at man har dårlig immunforsvar på grunn av alvorlig sjukdom, graviditet eller høy alder.
Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Overhørt
Ikke hør på reklamepappaen – ikke hold holdningene deres for dere selv. Det er vår plikt å ødelegge julemiddagen med høylytt prat om alt fra våpenproduksjon, gruvedrift på havbunnen, velferdsprofitører og laksebaroner, til at Blackrock snart eier alt rundt oss, Amazonas tørker ut, polene våre smelter og at mødre har mikroplast i morsmelka. Det er vår plikt å sette i gang en høylytt diskusjon om det er riktig at Nammo sponser skihopperne våre mens de produserer våpen som dreper barna på Gazastripen. Let it all out. God jul til alle som gidder å bryte ut.
— Kari Kristensen i Dagsavisen