«Ble dødssyk av røykelaks: – Hælvetes førbainna mannskjit», leser vi hos NRK.
Gjett hvilken landsdel mannen som uttalte dette, kommer fra.
Ble forlatt.
Underlig fornemmelse
«Eirik Holmen Johansen har tilbrakt tusenvis av minutter på Branns innbytterbenk. Han sier han har en rar følelse i den 201 centimeter lange kroppen når han erpå vei hjem fra de 90 siste av dem», skriver Bergens Tidende.
De fleste ville nok hatt en rar følelse om de lot 90 centimeter av kroppen sitte igjen på benken.
Selvinnsikt
Aftenposten melder: «Søkkrik dame laget legater – til blant andre «Fire fattige og beklagelsesværdige Enker».
Hvor søker man?
Idé
«Snart jobber 100 mann med skolen», skriver Solungavisa.
Kanskje på tide å ansette noen kvinner?
Tilfelle
«Det kan umulig ha vært et tilfeldig sammenfall av tilfeldigheter», står det i Dagsavisen.
Vi skjønner ikke: Det var ikke tilfeldigvis tilfeldig?
Dårlig navn
Nummer to på lista over spillere med flest målgivende pasninger i tysk Bundesliga er Jan-Niklas Beste.
Dagens sukk
Et kunstverk er en refleksjon av et forstyrret sinn
Hauk
Politikk
Slik får SV-erne viljen sin
SV har laget seg en oppskrift for å få mest ut av vippemakta i Stortinget. Den blir stående, tror nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.
På vippen: SV har utviklet et ordning for å sikre maksimal uttelling som vippeparti i Stortinget og regjeringens budsjettpartner. Her er SV-leder Kirsti Bergstø og nestleder Torgeir Knag Fylkesnes på Stortinget ved en tidligere anledning. Foto: Rikke Løe Hovdal
Regjeringspartiene og SV kom i mål med forhandlingene om 2024-budsjettet i tolvte time, bare ett døgn før finansdebatten i Stortinget.
Én av årsakene til det var at forhandlingene kom seinere i gang enn vanlig.
Og bakgrunnen for forsinkelsen er en mindre kjent del av samlivet mellom Ap/Sp-regjeringen og SV.
– Det er egentlig en struktur som er ny i norsk politikk, som ikke har vært der før. Og som jeg tipper kommer til å bli der for bestandig, så lenge det er mindretallsregjeringer, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.
Kom ikke i havn i tide
Han snakker om hvordan SV forsøker å holde regjeringen i ørene. Målet er å sikre at alt partiene blir enige om, faktisk gjennomføres.
Budsjettforhandlingene mellom partene munner nemlig ut i to ulike deler: ett dokument som lister opp milliardene SV får lagt til eller flyttet rundt i det opprinnelige budsjettforslaget, og ett dokument som lister opp en rekke andre politiske gjennomslag for SV – omtalt som verbaler og merknader.
Hvert år gjøres det opp regnskap: Har regjeringen gjennomført alt den ble pålagt i forrige forhandlingsrunde? Hvis ikke kan ikke budsjettforhandlingene starte. Og det var det som skjedde i år.
– For oss er det veldig viktig at sånne vedtak ikke bare skal henge og dingle og bli utsatt igjen og igjen, sier Fylkesnes, og fortsetter:
– Først når vi er enige om hvorvidt alt er tilfredsstillende fulgt opp, er det et klarsignal om å gå videre til forhandlinger. At budsjettforhandlinger startet opp litt seint i år, er fordi vi faktisk ikke kom i havn med det arbeidet i tide.
KrF, Venstre og Vänstern
– Det har vært trøbbel, og det har vært skurr. Ting har ikke blitt gjort, og kontakten har vært uklar. Fra regjeringen sin side trengte vi noe eller noen som eide avtalene oss imellom og fulgte det opp, sier Fylkesnes.
Hos SV er det laget en såkalt forhandlingsenhet, der Fylkesnes er sentral i tillegg til flere av SVs rådgivere. I motsatt ende sitter statssekretær Wegard Harsvik (Ap) ved Statsministerens kontor.
– Etter at vi har inngått avtaler med stortingspartiene, så er det regjeringens ansvar å følge opp. Derfor har vi direkte dialog med SMK om framdrift, og om det viser seg vanskelig å holde framdrifta, så må det rapporteres om umiddelbart, sier SV-nestlederen og legger til:
– Hvis de ikke klarer å gjøre det, så må man finne kompenserende tiltak.
Det betyr et gjennomslag med om lag lik politisk vekt.
Ordningen kommer til syne i årets budsjettforlik mellom partene. Nytt av året i budsjettdokumentene er noen avsnitt som regulerer hvordan regjeringen skal rapportere til SV om gjennomføringen av alle avtalepunkter fra forhandlingene.
Utmeisling av ordningen startet allerede da SV forlot regjeringssamtalene høsten 2021 og forberedte seg på et stortingsliv som budsjettpartner.
Inspirasjon til en formalisert ordning ble ifølge Fylkesnes hentet fra KrF og Venstres trøbbel med å få gjennomført sine saker med Høyre/Frp-regjeringen, og etter idé fra det svenske Vänsterpartiet.
En kvart her, en kvart der
– Det var i Sverige vi fant løsningen, sier Fylkesnes.
«Det var i Sverige vi fant løsningen.»
— Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder i SV
Vänsterpartiet organiserte sitt forhold til den sosialdemokratiske regjeringen som satt forut for dagens svenske regjering, gjennom en sentralisert forhandlingsenhet som tok seg av forhandlinger på alle politikkfelt.
SV har skrudd til sin forhandlingsenhet på en litt annen måte og lar forhandlingene skje på fraksjonsnivået – altså helsefeltet for seg, justisfeltet for seg, og så videre – med forhandlingsenheten som en koordineringsfunksjon.
– Forhandlingene skal være koordinert med forhandlingsenheten, som også skal ha oversikt om hva som skjer på andre områder for å se om det er noen steder vi kan koordinere innsatsen, sier Fylkesnes, som forklarer målet slik:
– I stedet for å få en kvart seier her og en kvart seier der, så får vi en full seier på områdene vi prioriterer.
Hundrevis av saker
Det er ikke bare milliarder SV får gjennomslag for i budsjettforhandlingene – partene blir også enige om mange titalls såkalte verbaler.
Det er saker som SV, gjennom såkalte anmodningsforslag fra Stortinget, pålegger regjeringen å gjennomføre.
Det handler om alt fra å fremme forskrifter og innføre nye regler, til å sette ned utvalg, gjennomføre utredninger og forplikte seg til framtidig styrking av budsjettposter. Gjennom tre runder med budsjettforhandlinger har partene blitt enige om flere enn 150 slike saker i budsjettforlikene. Også andre forhandlinger, som jordbruksoppgjøret, havner på lista.
I tillegg kommer den såkalte B-protokollen, som inneholder saker som partiene av ulike årsaker holder hemmelig.
Fylkesnes gjør det klart at SV har et pragmatisk syn på gjennomslag.
– Vi har veldig klare prioriteringer på hva vi skal bruke vår tid og våre ressurser på. Det er omstilling og omfordeling. I valget mellom saker som knytter seg til de tingene og andre saker, så velger vi bort de andre sakene.
JulekortIntervjuUlikhet
Feirer jula minst mulig
Det blir jul i år også for Anna-Sabina Soggiu, men egentlig vil hun feire minst mulig. Helst vil hun bare sove og lese bøker.
Christian Fjelde Delgado Lima
HJEMME: I år ga Anna-Sabina Soggiu ut boka «Vi fattigfolk», som handler om å vokse opp i ei kommunal blokk på Tøyen. Foto: Tom Henning Bratlie
For mange er jula en tøff tid da de økonomiske forskjellene i befolkningen blir enda tydeligere. Forfatter og sosionom Anna-Sabina Soggiu har selv kjent på kroppen hvordan det er å måtte klare seg med lite.
Oppveksten i ei kommunal blokk på Tøyen i Oslo skildres i boka «Vi fattigfolk», som kom ut i vår.
– Boka mi er en historie om å være fattig og å skamme seg over det. Men også en historie om solidaritet og det å våge og fortelle sin virkelighet og historie, sier hun og fortsetter:
– Jeg ønsker å påpeke at når man vokser opp som fattig, så skal man ikke måtte ta alt på egne skuldre. Fattigdom er en samfunnsutfordring, ikke et personlig problem.
Uroa over økt fattigdom
Store deler av året som har gått, har Soggiu brukt på å engasjere seg i fattigdomsdebatten. Hun mener å se en utvikling i samfunnet der man i større grad aksepterer at flere er fattige. Hun peker blant annet på matkøene som har vokst det siste året.
– Det er skammelig at et rikt land lar folk stå i matkø. Det er bra at folk som trenger mat, får det, men regjeringen kunne brukt mer midler for å hjelpe disse ytterligere, sier hun.
Økte strømpriser, prisvekst og rentehevinger har gjort at flere får mindre å rutte med. Det uroer Soggiu.
– Jeg er bekymret over at fattigdommen rammer nye grupper. Alle har like muligheter i Norge, men det er kanskje ikke tilfellet. Vi må få kontroll på prisøkningen slik at næringslivet, og dermed folks jobber, ikke rammes ytterligere.
Lesing og soving
Det nærmer seg julaften, men Soggiu sier at hun ikke er den største tilhengeren av jula.
– Hvordan skal du feire jula?
– Så lite som mulig. Julemiddag med mamma, men ellers så skal jeg bare lese og sove.
På leselista står både franske Édouard Louis og danske Thomas Korsgaard.
– Har du noen tradisjoner som er viktige for deg?
– Å se «Hjelp, det er juleferie!» og «Die Hard»-filmene. Ellers mener jeg rekekabaret må til på julefrokosten. Samt så skal jeg faktisk pynte juletreet mitt med sånne fine Bobbysocks-julekuler.