Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Analyse

Hamas har ikke oversikt over hvor alle gislene på Gaza befinner seg

Israel pumper sjøvann inn i tunnelsystemet på Gaza.

Borte: Tomme stoler på «Gisselplassen» ved kunstmuseet i Tel Aviv. Hamas vet angivelig heller ikke hvor alle er. Foto: Maya Alleruzzo, AP/NTB

Nå snakkes det plutselig mer om de resterende israelske gislene på Gaza. De er til vanlig ikke engang med i den daglige vurderingen av Israels terrorkrig som nå pågår over nær sagt hele Gazastripa, fra nord til sør.

Fredag ble tre israelske gisler som ble tatt til fange under Hamas-angrepet mot den sørlige delen av Israel 7. oktober, ved et uhell skutt og drept av israelske soldater i en Gaza-forstad.

Noen dager før, på tirsdag, meldte den israelske krigsmaskinen at den hadde funnet likene av to israelske gisler. De døde gislene i begge hendelsene er identifiserte, og familiene har blitt varslet.

Dermed har det offisielle israelske tallet på døde av de resterende 132 gislene kommet opp i 22. En av dem er statsborger fra Tanzania. Før utvekslingene av gisler i bytte mot palestinere i israelsk fangenskap under «den humanitære våpenhvilen», meddelte Hamas at rundt 60 gisler hadde blitt drept under de tunge israelske luftangrepene før bakkekrigen ble innledet.

Hamas og Islamsk jihad tok om lag 240 israelske og utenlandske gisler under angrepet som Hamas kalte al-Aqsa-flommen, 7. oktober. 108 er siden satt fri gjennom utvekslingsavtalene som har blitt forhandlet fram av Qatar, hvor store deler av den politiske Hamas-ledelsen befinner seg i eksil.

Grenseposten sprengt

Det hefter imidlertid en viss usikkerhet rundt gislene. Hamas har nemlig ikke oversikt over hvor alle gislene befinner seg på Gazastripa, meldte Reuters 29. november.

Årsaken er at «andre militante raskt sluttet seg til og strømmet inn i Israel og tok mange folk», skriver nyhetsbyrået. Det stemmer godt overens med meldingene som preget nyhetsbildet den første uka etter Hamas-angrepet. Et angrep som angivelig fullstendig overrumplet den israelske Sørkommandoen og den militære og sivile etterretningen.

Hamas sprengte seg vei gjennom grensestasjonen Erez. Bulldosere la grensegjerdene flate. Etter bare én time ba øverstkommanderende for Israels Gaza-divisjon, brigadegeneral Avi Rosenfeld, som hadde forskanset seg i bunkeren i Erez, kommandanten for helikopterskvadron 190 om unnsetning.

Han ga ordre om luftangrep mot Erez, der israelske soldater kjempet mot Hamas, opplyste han til Amos Harel, militærskribent i avisa Ha’aretz 14. oktober.

Utenfor angrepsplanen

På samme tid tok flere unge Gaza-palestinere seg over grensa og tok seg fram til kibbutzer og framfor alt til musikkfestivalen Supernova i Re’im, vel fem kilometer fra Gaza.

Festivalen hadde blitt forlenget med én dag, til lørdag 7. oktober, og ble først oppdaget av paragliderne som Hamas sendte inn over grensa.

Hamas har selv erklært at målet for angrepet var å påføre Israels nedskalerte Gaza-divisjon et militært nederlag, og å ta så mange militære og sivile soldater til fange og kibbutznik som gisler som mulig.

Det er gjengs blant palestinere å oppfatte bosettere på Vestbredden og kibbutznik som «stridende». Sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir har personlig delt ut automatvåpen til bosettere på Vestbredden under den siste krigen.

Gislene spredt

Hamas opplyste under de siste dagene av «den humanitære våpenhvilen» og fangeutvekslingene at de jobbet med å lokalisere alle gislene, skriver Reuters.

«Israel har ­arrestert flere palestinere enn det som er satt fri under utvekslingene.»

Hamas skal under forhandlingene ha anslått at de holder vel 90 prosent av gislene, opplyser en israelsk militær kilde til Reuters. Islamsk jihad har tidligere meddelt at de sitter på mer enn 30 gisler.

Det usikre tallet er dermed hvor mange som ble tatt av palestinere som ikke var del av det planlagte angrepet 7. oktober.

Samtidig mistenkte egyptiske sikkerhetskilder at Hamas holdt tilbake opplysninger, enten av sikkerhetsmessige hensyn eller som del av forhandlingsstrategien overfor Israel.

Hamas kan ha vært preget av tilsvarende interne motsetningene som de man finner i det israelske krigskabinettet og regjeringen. Vi vet at det har vært sterke uenigheter internt i Israel om utveksling av gisler og fanger. Israel har dessuten arrestert rundt 3000 palestinere på Vestbredden siden 7. oktober – og flere palestinere enn det som er satt fri mens utvekslingene har pågått.

Tunnelene

Hamas kan dessuten ha vansker med å lokalisere gislene fordi flere av tunnelene er sprengt og dermed avskåret fra hverandre.

Ulike avdelinger av Hamas-militsen Izz ad-Din Qassam-brigadene har vært i kamp til ulike tider og har trolig flyttet gislene mens Israel har lagt bydel for bydel i grus fra nord til sør.

Wall Street Journal meldte torsdag at Israels militære har meddelt USA at de har startet med å pumpe sjøvann inn i tunnelsystemet under Gaza.

Kapasiteten til pumpene er på flere tusen kubikkmeter sjøvann i timen. Det vil få enorme konsekvenser. Saltet kan skade jordsmonnet og grunnvannet på Gaza i lang tid framover.