Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Sverige

Hæren skal bistå politiet

I Sverige blir gjengvolden kalt «terrorliknende». Allerede torsdag neste uke kan forsvaret bli stilt til politiets disposisjon.

Hardt mot hardt: Det svenske politiet kan nå få bistand fra forsvaret i kampen mot gjengvolden. Selv om militæret hjelper politiet i for eksempel leteaksjoner, som denne i Örebro fra 2015, er dagens situasjon ekstraordinær. Foto: Kicki Nilsson, TT/NTB

Sveriges statsminister Ulf Kristersson ber Forsvaret være klar til å hjelpe politiet for å stoppe gjengvolden. På en pressekonferanse i går lovet han at regjeringen skal fatte vedtak om å sette inn hæren innen neste torsdag neste uke.

Svenske medier kaller denne måneden for «svart september». Hittil i september er tolv personer drept i gjengvold. Det gjør den til den dødeligste måneden på fire år.

Tre drepte

To ble drept på onsdag, og på torsdag døde en kvinne, som ikke er tilknyttet gjengmiljøene, av den voldsomme bombeaksjonen i Uppsala.

Eksplosjonen på torsdag knyttes til en intern krig i det kriminelle nettverket Foxtrot. Fredag ble to personer arrestert, mistenkt for å stå bak sprengingen.

– Det er ikke én grense som ble krysset på torsdag. Det er flere. Sverige opplever terrorlignende voldshandlinger uten sidestykke, sa rikspolitisjef Anders Thornberg på en pressekonferanse i går.

Han sa videre at situasjonen i Sverige i dag er slik at «barn kontakter kriminelle nettverk, for å bli mordere». Ifølge ham rekrutteres tre barn hver dag inn til kriminelle nettverk.

– Rekrutteringen må stanses, og det vil ta tid og ressurser. Volden vil ikke stanse med det første. Tvert imot tror vi det vil kommer mer vold i tida framover før trenden kan snus, sa Thornberg.

Hæren skal hjelpe

Thornberg understreket at politiet allerede har et samarbeid med hæren og alle andre «voldsbekjempende myndigheter» i Sverige.

– Dette samarbeidet skal utvides og styrkes. Vi ønsker mer hjelp fra hæren. Det er ikke snakk om at militære skal utføre politiarbeid på bakken nå, men skulle det bli nødvendig bør de også kunne hjelpe oss med det, sa Thornberg under pressekonferansen.

Han understreker at slikt samarbeid i dag er begrenset til terrorloven og terroraksjoner på svensk jord. Siden volden i dag ligner på terroraksjoner, mener Thornberg at det kan innføres lover som åpner for et utvidet samarbeid ute i felt.

Han er ikke aleine om å mene dette. Lederen for Socialdemokraterna, Magdalena Andersson, krevde i går at det svenske forsvaret må settes inn i kampen mot gjengvolden.

Det er uklart om regjeringen legger til rette for lovendringer, som gjør det mulig for hæren å delta operativt under gjeldende terrorlover, om det kommer en ny lov som gir hæren et slikt mandat, eller om de foreløpig bare skal yte bistand som ikke omfatter politiarbeid på bakken.

– Hærens bistand skal skje under politiets befal, og handler ikke om å sette inn hæren i direkte voldsbekjempende oppdrag i felten, sa Thorns­berg.

Nye tiltak iverksettes

Torsdag kveld kom statsminister Kristersson med en samlet pakke av nye og gamle tiltak, i håp om å bekjempe volden, som blant annet omfatter:

  • Gir politiet breiere fullmakt til å avlytte og overvåke. Loven trer i kraft søndag.
  • Dobbeltstraff for gjengkriminalitet og voldshandlinger med bruk av skytevåpen og bomber.

«Hærens bistand skal skje under ­politiets befal.»

Anders Thornberg, Sveriges rikspolitisjef
  • Vektere og ordensvakter får utvidet mandat.
  • Vitner kan være anonyme i retten.
  • Vil utvise utenlandske borgere som omgås kriminelle gjenger, selv om de ikke er dømt for lovbrudd.
  • Politi, sosialtjenesten og skolen skal dele all informasjon, og har ikke lenger taushetsplikt ovenfor hverandre.
  • Ungdomsfengsler skal bygges og stå klare innen 2026, slik at unge ikke skal sone sammen med voksne.

I går meldte altså SVT at regjeringen skal be Forsvaret om å hjelpe politiet med kampen mot gjengene.

De fleste av dette tiltakene var en del av Kristerssons valgløfter i 2021. På pressekonferansen ble spesielt retten til utvidet avlytting og overvåking pekt på som et viktig og nødvendig tiltak.

Norge frykter smitte

Det er et bredt politisamarbeid mellom politiet i Sverige, Norge og Danmark.

– Vi har et tett og nært samarbeid, og vi vet vi vil få hjelp om vi ber om det. Vi er også i løpende kontakt med og samarbeider med politiet i andre EU-land. Det er mange skytinger i mange andre europeiske land, selv om Sverige topper den statistikken, sa Thornberg.

I mars i år la norsk politi fram en rapport med sin trusselvurdering for 2023. «Det siste året har aktiviteten fra svenske gjengkriminelle på norsk jord blitt synlig», heter det i rapporten.

Ifølge rapporten har svenske gjengkriminelle allerede utført voldsoppdrag i Norge.