Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Det har tatt 10.000 år å utvikle matjorda som IKEA Vestby skal stå på. Klimakrisa krever en skjerpet arealforvaltning i hver enkelt kommune.

Bærekraft på jordet?

Fra jord til salg av bord: Kommunestyret i Vestby har vedtatt å godkjenne bygging av IKEA på Delijordet. Her fra en demonstrasjon mot utbyggingen i 2013. Foto: Cornelius Poppe, NTB

Den jobben naturen tålmodig har gjort for at vi kan høste av den, står ofte i kontrast til den utålmodigheten vi viser i retur. Dette gjelder særlig i møte med attraktive lovnader om arbeidsplasser og økonomisk vekst. Vestby kommunestyres vedtak om å ofre 70 dekar av Norges beste matjord til fordel for IKEA og andre bilbaserte varehus føyer seg inn i en lang rekke lignende beslutninger fra lokale og sentrale myndigheter. De fleste virksomheter i både offentlig og privat sektor holder bærekraftsfanen høyt. Bærekraftsmålene løftes ofte fram i beskrivelser av hvordan det jobbes. Det er for lettvint å bare karakterisere dette for «grønnvasking». De fleste har nå tatt innover seg at klimaendringer og tap av biologisk mangfold er mer enn abstrakte fremtidsscenarier. Også IKEA er et konsern med uttalte klimamål. Men når de ulike bærekraftsmålene vektes, taper veldig ofte naturen i norske kommunestyrer.