Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattRuspolitikk

Narkoliberale dogmer

Hallstein Bjercke og Ingvild W. Thorsvik skriver i Klassekampen 4. juli at de «vet at dagens straffelinje ikke fungerer». Hvordan kan dere si det, når objektive fagvurderinger forteller oss at narkotikabruken øker dersom vi legaliserer, avkriminaliserer, eller på annen måte liberaliserer bruken av narkotika? Dere skjønner vel at å legalisere er ensbetydende med å si farvel til dagens narkotikapolitiske linje, uansett om dere kaller den «straffelinjen» eller noe annet.

Les gjerne høringsuttalelsene til Rusreformutvalget, for eksempel: «[…]på grunn av snakk om avkriminalisering og legalisering tolker mange unge dette som helt ufarlig å bruke […]» (Storbarnsforeldre i Vestfold og Telemark), eller «[…] når de folkevalgte i samfunnet går ut og argumenterer for legalisering av diverse illegale rusmidler, får ungdommen vanskelig med å skille rett fra galt […]» (Kjentmenn fra videregående i Bergen sør).

Dere skjønner vel at når dere stolt snakker om rusliberalisme, så er det nettopp legalisering, avkriminalisering og/eller liberalisering av narkotikabruk som barn og ungdom oppfatter at dere snakker om.

«NNFs syn er helt i samsvar med offisiell narkotikapolitikk»

Snakk med fagfolk , så vil dere innse at de massive påstandene fra deres meningsfeller de siste tre-fire årene om hva som er god narkotikapolitikk, har bidratt til at mange barn og ungdom tror at narkotikabruk allerede er tillatt eller snart blir det, og at dette i sin tur har ført til økt bruk og misbruk. For eksempel viser Actis sin store ungdomsundersøkelse at 60 prosent av de spurte mener at «når politikere, organisasjoner og andre uttaler seg positivt om cannabis, så påvirker dette ungdommens holdning til å bruke disse rusmidlene».

Så til det som dere tydeligvis tror er kronargumentet for liberalisering; nemlig antall årlige overdosedødsfall. Les artikkelen til en av de virkelig kunnskapsrike i vårt land, Professor Helge Waal, i «Mot Rusgift», så vil dere forstå at antall narkotikadødsfall i Norge i hvert fall ikke er et argument for rusliberalisering overfor barn og ungdom. Det som øker når det gjelder norske overdose-dødstall, er dødsfall på grunn av bruk av legale medikamenter, altså skrevet ut på resept. Mener Venstre dette er et argument for ytterligere narkotika-legalisering?

Når det gjelder NNPF, så bør dere kanskje slutte å påstå at de er «en organisasjon som stadig fremmer en utdatert og kunnskapsløs ruspolitikk». Tvert imot: NNPF (nå NNF) har meget stor fagkunnskap, og enda viktigere, NNFs syn er helt i samsvar med offisiell norsk narkotikapolitikk.

Til slutt: Skillelinjen i norsk narkotikapolitikk går ikke mellom hjelp og straff. Ingen har noe ønske om å straffe. Skillelinjen går mellom det som forebygger narkotikabruk og det som er narkotikaliberale dogmer.