Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Første gang Sofi prøvde å ta seg til Europa, ble båten hun satt i slept tilbake i tyrkisk farvann. Slik patruljerer Hellas EUs yttergrense.

Dyttes vekk fra Europa

OVERLEVDE: Sofi flyktet fra Iran for å unnslippe kvinneundertrykkelse. Første gang hun prøvde å gå i land på den greske øya Lesvos, ble båten hun satt i skjøvet tilbake til den tyrkiske siden av grensa.

Sofi fikk øye på de svartkledde mennene allerede før bunnen av gummibåten skrapet mot den greske stranda. Noen av medpassasjerene hennes hoppet ut og la på sprang. Selv ble hun stående ved båten, for hun skjønte hva som ventet nå. Hvis hun var medgjørlig, kunne hun kanskje slippe å få juling. Hvis hun ikke prøvde å stikke av, kunne hun kanskje unngå at mennene grafset på henne. Forgrep seg på henne. Det finnes nok av historier om brutale ransakinger der maskerte menn stikker fingrene inn i både skjede og anus på kvinner, etter sigende på leting etter bortgjemte pengesedler. Sofi skjønte at hun uansett ville bli sendt ut på havet igjen og kravlet resignert opp i båten. Der trakk hun knærne mot brystet og ba en stille bønn om å slippe å bli redusert til et tall i drukningsstatistikken. I tyrkisk havrom drev båten med Sofi i for vær og vind, til de ble de plukket opp av tyrkisk kystvakt.