Jeg har selv hatt en fast spalte i Klassekampen i flere år, og vet godt at det iblant kan være vanskelig å finne et tema å skrive om. I 17. juni koker Idar Helle suppe på en tynn spiker, og resultatet er delvis rene faktafeil, delvis feilaktige småkonspirative påstander – og aller verst: Han bidrar til å skape helt unødvendig uro rundt de nye innleiereglene.
Regjeringen har gjort viktige endringer i innleiereglene, med blant annet en tydelig innstramming i når det skal være tillatt å leie inn fra bemanningsforetak. Målet er klart: Vi vil få ned omfanget av innleie og styrke det seriøse, organiserte arbeidslivet.
En viktig endring er at det ikke lenger er lovlig å leie inn fra bemanningsforetak «når arbeidet er av midlertidig karakter». Derfor står vi i hovedsak igjen med to muligheter for tidsbegrenset innleie fra bemanningsforetak: Dersom det er snakk om et rent vikariat, og dersom det er inngått skriftlig avtale med tillitsvalgte i virksomheten. Det er denne siste adgangen Helle vier oppmerksomhet i sin spalte, og fremstiller det som at regjeringen har endret definisjonen av hvem som kan regnes som tillitsvalgt. Det er helt feil.
«Målet er klart: Vi vil få ned omfanget av innleie og styrke det seriøse, organiserte arbeidslivet»
Regjeringen har ikke gjort endringer i denne delen av arbeidsmiljøloven og vi har heller ikke endret tillitsvalgtbegrepet i lovverket, eller forståelsen av dette. Det har ligget uendret i minst to tiår.
Kort sagt sier denne delen av arbeidsmiljøloven at det er to nødvendige kriterier som må ligge fast for at arbeidsgiver skal kunne inngå skriftlig avtale med tillitsvalgt om innleie. For det første må virksomheten være bundet av tariffavtale inngått med en fagforening med innstillingsrett. Det krever at fagforeningen har minst 10.000 medlemmer. Arbeidsgiver må kunne dokumentere at virksomheten er bundet av en slik tariffavtale. For det andre må den/de tillitsvalgte til sammen representere et flertall av den arbeidstakerkategorien som innleien gjelder. Dette er viktig, for å unngå at eksempelvis funksjonærers tillitsvalgte skal kunne godkjenne innleie av renholdspersonale. I tillegg ligger det gjerne forutsetninger og forpliktelser i tariffavtalene, både knyttet til bruken av innleie og til forståelsen av tillitsvalgtsbegrepet. Det understrekes også av nestleder i LO, Steinar Krogstad, i den samme avisutgaven som Helles tekst var på trykk.
Det vil ikke være en nyhet om enkelte arbeidsgivere forsøker å finne smutthull i det nye regelverket, selv om regjeringen har lagt vekt på å tette slike smutthull. Det er heller ikke mangel på interessemotsetninger og motstand mot de nye innleiereglene. For de som har basert virksomheten på mye innleie, innebærer dette en stor omlegging. Nå må både arbeidsgivere og arbeidstakere spille på lag og legge til rette for en god gjennomføring av regelverket som Stortinget har vedtatt. Og så skal vi selvfølgelig, sammen med partene i arbeidslivet, følge nøye med på utviklingen og på hvilken virkning regelendringene får. Også når det gjelder bruken av avtale med tillitsvalgte om innleie.