Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattUkraina

Den norske Ukraina-krigen

Bokmagasinet 13. mai

I Bokmagasinet i Klassekampen 13. mai har Jonas Bals en omtale av boka «Krigen i Ukraina» som 17 forfattere fra ulike fagfelt har skrevet. Han avlegger også meg en visitt: «Øyvind Østerud skriver på sin side at ‘Betydelige grupperinger i det østlige Ukraina var negative til Euromaidan. Mange støttet paramilitære opprørsgrupper som raskt fikk støtte og oppmuntring av russiske kampenheter og forsyninger’». Så fortsetter Bals: «Denne kamuflerende språkbruken er godt kjent og mye brukt, men burde ikke få stå uimotsagt som her.»

Jeg har noen spørsmål til ham. For det første: Ligger det en insinuasjon i dette? Hva mener han at jeg kamuflerer? Han får komme ut i åpent lende og uttrykke seg i klartekst.

For det andre: Hvordan mener Bals at disse to setningene fra meg burde vært motsagt? Hvor ligger feilen og hvilke kilder sitter Bals på?

«Hvor ligger feilen og hvilke kilder sitter Bals på?»

Jeg kan fortelle leserne at jeg hadde en henvisning og en kilde for disse to setningene som Bals utelater i sitatet. La meg gjengi den henvisningen jeg gir. Jeg viser til den britiske militæranalytikeren Lawrence Freedman som skrev to inngående fagartikler om krigen i Donbas i tidsskriftet Survival i 2014, og som utga boka «Ukraine and the Art of Strategy » i 2019.

Jeg har sidehenvisninger i fotnoten også. På side 90–91 i boka viser Freedman til detaljerte meningsmålinger i mars 2014 og sier at «The polling also confirmed the image of a deeply divided country, with Western and Central Ukraine sympathetic to Euromaidan and its demands while Southern (still including Crimea and Sevastopol) and Eastern Ukraine were generally unsympathetic». Videre sier han at «Demonstrations and occasional occupation of government buildings by anti-Maidan forces appears in Eastern Ukraine from early on». Og ytterligere en rekke detaljer om stemningen blant russisk-orienterte folkegrupper i øst, ikke minst i tilknytning til språkspørsmålet som ble mer akutt i kjølvannet av Maidan-opprøret, med regelrette slagsmål i parlamentet. De ulike opprørsmilitsene mot den nye regjeringen i Kyiv sprang ut av denne stemningen, som Freedman konkretiserer i de to tidsskriftartiklene. Freedman sier også at den russiske posisjonen ikke var så sterk i Donbas som den hadde vært på Krym, men det sier heller ikke jeg.

Bals må enten mene at jeg gir en feilaktig henvisning til Lawrence Freedman eller at han selv har mer pålitelige kilder enn Freedman om situasjonen i det østlige Ukraina vinteren 2014. La meg høre, uten tilsløringer og utenomsnakk, hva Bals har å fare med.