Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattNasjonalbiblioteket

Nasjonal­klenodium på husmanns­kontrakt

NASJONENS HUKOMMELSE: Forvaltes av Nasjonalbiblioteket i Oslo, skriver Gro Steinsland. FOTO: TOM HENNING BRATLIE

Stor takk til Bjørn Engh for hans betimelige tilskudd til debatten om Nasjonalbibliotekets skjebne 28. april. Engh minner oss alle om den elleville utsalgsprosessen iscenesatt av regjeringen Solberg da over 90 statlige bygg ble solgt ut av statens eie og gikk over til private investorer.

Det er sorgen over det meningsløse tapet av eierskap til vårt Nasjonalbibliotek som ligger til grunn for mitt hjertesukk 24. april. Hvorfor ta saken frem i lyset igjen, tre år etter salget?

Fordi det nå blir åpenbart for alle at vi har latt en politisk ledelse som ikke har tatt kulturelt og historisk ansvar, skalte og valte med en av fellesskapets signaleiendommer. Institusjonen som forvalter vår felles hukommelse og historie er satt på husmannskontrakt. Markedet bestemmer prisnivået på leie og avgifter som stiger til nivå som knuger husmannen i kne. Følgen er at viktige deler av driften må legges ned. Offentlige tjenester, bruksmuligheter som var åpne for alle, må innskrenkes.

Vantro, fortvilelse, sorg og raseri er rette ord å sette på den uro som tallrike lesere har gitt uttrykk for. Ved salget av dette nasjonalklenodium er det på våre alles vegne gjort en særdeles dårlig transaksjon, ja, en skammelig blunder.

I salgsavtalen heter det at staten har en opsjon som sier at bygget kan kjøpes tilbake på visse vilkår. Det er alltid lurt å henvende seg til jussens profesjonelle. Det viser seg at det virkelig fins mulige veier til å føre Nasjonalbiblioteket tilbake til fellesskapets eie. Jeg formulerer etter beste evne i juridiske språkbruk de to mulige veier:

  • Bygget fredes og dernest gjøres opsjonen gjeldende.
  • Opsjonen gjøres gjeldende uten forutgående fredning.

Fremgangsmåte nummer to er å foretrekke som den enkleste, fordi man kan unngå forutgående fredning. Tanken er at innløsningssummen etter ekspropriasjonsretten må bli lav fordi omregulering til kommersielle formål vil være avskåret.

Vi trenger bevisste stortingspolitikere til å ta opp saken, i første omgang som henvendelse til kulturministeren. I 2030 skal nasjonen feire 1000-årsjubileum. Merkeåret er tenkt som et jubileum for alle som bor i landet. Det passer dårlig å feire landets jubileum som husmenn. I 2030 bør det norske folk igjen være herre i eget hus i det historiske Nasjonalbiblioteket på Solli plass.