Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Anmeldelse

Romaner om Olof

Palme-mordet lever et rikt liv i svensk kultur og litteratur, men kanskje er det en norsk roman som har den mest edruelige tilnærmingen til det svenske traumet?

I SØKELYSET: Olof Palme i 1985. FOTO: Magnus Gotander/NTB SCANPIX
Romaner

Henrik Petersen (Natur & Kultur)

Olof Palmes gata

Romaner

Lundin

Tron Jensen (Forlaget Oktober)

Koryfeene. En konspirasjonsroman

Lena Andersson (Gyldendal, oversatt av Gøril Eldøen)

Fortellingen om mordet på Sveriges sosialdemokratiske statsminister Olof Palme i 1986 har alt, spesielt spennende konspirasjonsteorier. Hvem sto bak? Kan det faktisk ha vært Sveriges egen sikkerhetstjeneste (Säkerhetspolisen/Säpo), og sto de – kanskje enda mer svimlende – i ledtog med toppene i Palmes eget parti? Hva med apartheidregimet i Sør-Afrika? Eller kurdiske PKK? Høyreekstreme, CIA, Mossad, Baader-Meinhof eller den avskyelige snømann? Var det bare en enslig gærning, tilfeldigvis bevæpnet, som ulykkeligvis støtte på et statsministerpar som akkurat denne kvelden var uten livvakter?

Etterforskningen har dessuten hatt så mange svake punkter at myndighetene er blitt anklaget for tåkelegging. Hva kunne motivet være? Palme-hat er et begrep i Sverige. Palme-regjeringen var året før blitt gjenvalgt med nesten 45 prosent av stemmene, men på deler av høyresiden fantes det et hat mot Palme som peker framover mot dagens polarisering i andre vestlige land. Enkelte innenfor politiet og militæret mente at han var sovjetisk agent. Ble han ryddet av veien fordi han forsøkte å skape tøvær mellom Sovjetunionen og Vesten?

Etter at rusmisbrukeren Christer Petterson ble dømt for mordet i 1989 og senere frikjent samme år, har saken nærmest ligget brakk hos politiet. I 2020 pekte riktignok statsadvokat Krister Petterson (ja, alt i denne saken er forvirrende) ut Stig Engström – som hele veien hadde figurert som vitnet «Skandiamannen» – som hovedmistenkt, men denne løsningen er mildt sagt omstridt. Etterforskningen ble så lagt ned siden Engström var død.

Dette er det stoffet monoman dokumentarlitteratur, samfunnskritiske romaner, politiske thrillere og true crime -serier er laget av. Det siste halvåret er det kommet ikke mindre enn tre nye romaner som tar for seg Palme-drapet, og forberedelsene til å skrive denne saken kunne potensielt vært uendelige: Antallet sakprosatitler om emnet er enormt, men stadig nye og interessante bloggposter fra dedikerte gravejournalister/amatørdetektiver hindrer meg i å gå løs på dem.

I dét universet er ingen spor ubetydelige. Hva heter for eksempel memoarene til den første etterforskningslederen, Hans Holmér? «Olof Palme är skjuten!» Hvis du leser tittelens initialer baklengs, får du … Säpo. Holmér fikk forresten sparken etter å ha forkludret etterforskningen og endte karrieren som en halvveis suksessfull krimforfatter. Den formidable podkasten «Palmemordet» har jeg bare så vidt dyppet tåa i. Den teller i skrivende stund 367 avsnitt og øker stadig; episodetitler som ‘Polisspåret del 25’ og ‘Hans Holmér del 29’ forteller sitt om detaljnivået.

Og så altså romaner. Tittelen på Henrik Petersens debutroman «Olof Palmes gata», utgitt i høst, bør antagelig tenkes på engelsk, som i Watergate: Olof Palme- gate . Den lanserer ingen egen teori om drapet, men er nærmest en oversikt over all mulig muffens som den svenske stat og elite har vært delaktig i, med øvrighetens påståtte Palme-hat og mulige mordmedvirkning som kulminasjon. Det aller meste er råttent i kongeriket Sverige: Svenske myndigheter samarbeidet i skjul med det tyske naziregimet; svenske bankfolk, advokater og diplomater tilrettela for tyske forretningsinteresser. Videre får vi høre om overgrepene til Sveriges allierte: USA-ledede invasjoner og kupp i en rekke land i den tredje verden, med klappjakt på kommunister og massemord som resultat. Olof Palmes kritikk av USA blir dermed et mulig motiv for drapet.

Gjenfortalt slik høres det ut som en svensk Kjartan Fløgstad-roman, eventuelt kunne kanskje den katalogaktige gjennomgangen av Vestens imperialistiske forbrytelser minne om Sven Lindqvists opprivende «Utrydd hver eneste jævel» (1992)? Var det enda så vel. Boka er heller en slags kommunisthatets «Sofies verden», ispedd sex. Den unge og smånaive jeg-fortelleren Östen og hans kjæreste Vera har noen romantiske slaraffendager i et pandemistille Stockholm mens foreldrene er bortreist. De veksler mellom å pule som kaniner og å lese alt de kommer over, det er et herlig liv, og stadig støter de på veldig kunnskapsrike mennesker som på flekken begynner å dosere om politisk historie, som Östen så klaprer ned i en «bok». Romanen er elendig gestaltet og dertil irriterende uklar og anstrengt «kunstnerisk».

Et interessant moment er imidlertid at «Olof Palmes gata» åpner den dagen statsadvokaten peker ut Skandiamannen som gjerningsmann, 10. juni 2020, på en pressekonferanse som pussig nok ble annonsert hele fire måneder tidligere, tilfeldigvis samme uke som gravejournalisten Lars Borgnäs lanserte sin dokumentarbok «Olof Palmes sista steg». Östens far mener at annonseringen ble gjort for å ta luven fra utgivelsen, ikke minst fordi forordet var skrevet av Lena Andersson, noe som «gav boken visst potential till genomslag». Nok et element i konspirasjonen.

Borgnäs argumenter med styrke for at Säpo hadde motiv og ressurser til å utføre drapet og sabotere etterforskningen, men kan dessverre ikke dokumentere at de dermed var skyldige. Derimot viser han med stor tydelighet hvordan Lisbeth Palmes forklaring ikke stemmer med øvrige vitneutsagn, for eksempel da hun hevder at paret ikke snakket med gjerningsmannen før drapet. Hun viser seg også påfallende lite samarbeidsvillig i etterforskningen. Hvorfor det?

«Boka er en slags kommunist­hatets ‘Sofies verden’, ispedd sex.»

Det er dette sporet Lena Andersson følger videre i sin roman «Koryfeene». Der har enkelte sosialdemokratiske partitopper ( koryfeer ) bestemt seg for å tvinge den fiktive statsministeren Carl Stjärne til å gå av fordi de mener hans tilnærming til Sovjet i bunn og grunn er landsforræderi. Stjärne nekter, og bataljen ender litt uforvarende med mord. Fru Stjärnes vrangvilje overfor politiet i etterkant skyldes lojalitet til systemet; hun forteller bare det partidoldisene vil.

Også Andersson bruker til dels foredraget som grep: Hendelsene blir fortalt til jeg-fortelleren av en mystisk figur med stor innsikt, men i motsetning til i Petersons bok, skapes det her en ekte roman fortelling av opplysningene. Sannheten om ugjerningen finnes i den store fortellingen om landet og partiet, ikke utelukkende i de kalde faktaene fra åstedet, synes å være tankegangen.

Andersson har gitt boka sjangerbetegnelsen «konspirasjonsroman», og i et intervju i forrige Bokmagasinet forsvarer hun den konspiratoriske tankegangen med at konspirasjonsteorier jo kan være sanne. Det stemmer i flere tilfeller – Watergate, ulovlig overvåkning og så videre – men jeg blir ikke helt overbevist: Spranget fra dokumenterte merkverdigheter i den mangelfulle etterforskningen til at det hele skyldes en stor mørkleggingsoperasjon fra høyeste hold, virker i mine øyne for stort. Her finner jeg støtte hos forfatteren Jan Guillou, som i sin «Det store århundret»-serie forklarer mistroen til teorien om en tilfeldig gjerningsmann med at det gjør drapet meningsløst: «Christer Petterson besudlet Olof Palmes død, forvandlet den til en trivialitet eller en ulykkeshendelse uten noen som helst politisk betydning.» Det samme kan sies om Skandiamannen. Sammensvergelsen som Borgnäs og Andersson skisserer, er rett og slett mer meningsbærende – en mye bedre historie .

Det er det Palme-mordet etter hvert har blitt: ulike fortellinger, et stort korpus av fiksjoner, noe også den norske forfatteren Tron Jensen kommer fram til i sin korte, men svært leseverdige roman «Lundin», som lanseres 28. februar, Palmes dødsdato. Betegnende nok blir handlingen også der fortalt til bokas jeg-forteller: På strandferie treffer en norsk forfatter den gåtefulle svensken Lundin, som forteller at han var vitne til Palme-drapet, og at nettopp Skandiamannen var den skyldige. Han forteller imidlertid videre at etter som tiden gikk og han ble konfrontert med andre vitneutsagn, andre teorier og fortellinger, begynte han å tvile på sine egne. Etter hvert ble alt bare fortellinger, diktning, og til slutt: «Jeg er en del av den store fiksjonen om mordet på Olof Palme.» Forfatteren poengterer dessuten at mennesket Palme er forsvunnet fra historien, bare mysteriet står igjen.

En slik relativisme, der grensen mellom virkelighet og fiksjon oppløses, faller antagelig en faktaorientert forfatter som Lena Andersson tungt for brystet, men siden heller ikke hun kan slå fast avgjørende kjensgjerninger, blir faktisk også hennes fortelling bare en ny satellitt i det popkulturelle Palme-universet. At løsningen på mordgåten forblir et svart hull i svensk historie, ser det ut til at vi må leve med.