Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattIran

En siste fest for diktaturet?

URO: I dag er det 44 år siden den iranske revolusjonen i 1979. Her fra en markering av revolusjonsdagen. FOTO: NTB

I dag er det 44 år siden revolusjonen mot Shah Pahlavi sitt diktatur i Iran. Den resulterte i et enda mer ekstremt autoritært og religiøst diktatur. Dette mindretallets tyranni har ført til 44 år med undertrykkelse. Revolusjonsdagen er den viktigste merkedagen for den Islamske republikken, og den feires som en nasjonaldag med store militærparader. Propagandamaskineriet sparer ikke på ressursene når denne dagen skal markeres.

Men årets jubileum feires under svært usedvanlige omstendigheter. Regimet har opplevd det største opprøret siden 1979. Det ble utløst av drapet på Jina (Mahsa) Amini i Iran 16. september 2022, som trigget den verdenskjente «Kvinne, liv, frihet»-revolusjonen. Hva har den oppnådd?

«Dette er et vendepunkt»

Det er revolusjonært i seg selv at det er kvinnene som nå reiser seg i Iran. Til tross for regimets rå voldsutøvelse, går unge jenter foran og utfordrer regimet daglig. I sosiale medier florerer videoer av kvinner uten hijab i det offentlige rom. Regimet er mer sårbart enn tidligere, for hvis folk ikke lar seg skremme til taushet, har de lite å stille opp med.

Opptøyene har et omfang og en varighet man aldri har sett maken til. Dessuten har et iransk opprør aldri fått så bred støtte internasjonalt. EU-parlamentet vedtok nylig med bred enighet å terrorliste den iranske revolusjonsgarden, som skulle vokte over den islamske revolusjonen og ikke minst utvide og eksportere den. I tillegg skal det innføres en ny pakke med sanksjoner. Det iranske regimet er heller ikke invitert til Den årlige Sikkerhetskonferansen i München som avholdes neste uke, isteden skal noen fra opposisjonsmiljøet inviteres til å delta i år. Det islamske regimet ble også utvist fra FNs kvinnerettighetskommisjon 14. desember i fjor. Regimet opplever altså en massiv internasjonal fordømmelse.

Indre opprør kommer i tillegg til eksisterende politiske og økonomiske sanksjoner mot regimet i Iran, og regimet har aldri vært mer isolert både nasjonalt og internasjonalt. Dette er et vendepunkt i iransk politikk. Til tross for regimets ubegrensede bruk av vold mot eget folk og misbruk av politisk makt, er regimet veldig sårbart. Derfor mener mange at dagens feiring blir deres siste. Uavhengig av utfallet, kommer denne folkelige bevegelsen uten tvil til å spille en stor rolle for iransk politikk i fremtiden, det politiske landskapet i Midtøsten og skjebnen til politisk islam i verden.