Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Album

Svensktoppen

En organisk oase i den moderne popens polerte ødeland.

PÅ KLIPPORNA: Dina Ögon. Foto: Kalle Ahnlund
Album

Dina Ögon

Oas

Playground

Å bli sett. Det er lite som er viktigere for et menneske enn denne mellommenneskelige anerkjennelsen. Og svenske Dina Ögon gir lytteren den gode opplevelsen av å få hvile i en annens blikk. Medmenneskelig omtanke er til stede allerede i åpningslåta på andreskiva «Oas»: Även om ingen får vara nära dig nu / Jag kommer dit.

Kvartetten har i det stille bygget seg opp noe nær en kultfølgerskare etter den selvtitulerte debutplata fra høsten 2021. Men de kom ikke ut av intet. Anna Ahnlund (vokal), Daniel Ögren (gitar, klaviatur), Christopher Cantillo (trommer) og Love Örsan (bass) kan vise til både aktive solokarrierer, for de to førstnevnte, og mangeårig erfaring fra en rekke band innen hiphop og jazz – samt Anna von Hauswollfs orgelmystikk og Sven Wunders alternative anatoliske pop.

I Dina Ögon har de funnet sammen i et uttrykk som enklest kan beskrives som svensk soul. Uttrykket rommer selvsagt mer – f. eks nordisk lovsang slik den ble fremført med gospel- og funkinnslag for tre-fire tiår siden, og den rike svenske visepoptradisjonens vemod.

Mens debutplaten var en slags nyutsprunget åpenbaring, vitner oppfølgeren om et band i full, sødmerik blomst. «Oas» høres ut som den organiske oasen du ikke visste du trengte blant mengden nyutgivelser i den moderne popens polerte ødeland. Det betyr ikke at dette låter sjarmerende upolert : Til det er musikerne for dyktige håndverkere.

Snarere handler det om at Dina Ögon har en nesten usannsynlig evne til å surfe inn til kjernen av den uavhengige popens verdier: nostalgi, autentisitet og ekthet. Det gir så klart ekstra klangkvalitet og umiddelbare referanser å synge på eget morsmål. Og svensk som sangspråk har en særegen lyrisk og tonal kvalitet i norske ører, selv når ordene likner. Bossanovaen i «Vi smälter» blir enda mykere med linjer som: Där! Jag ser en bro / Jag ser in i ett annat land / Och jag ser ett hus där jag vill bo / Och en avgrund som försvann .

Mange av tekstene handler om å ha, finne eller miste håp. Om å ikke sette sitt lys under en skjeppe. Om å være noen andres lys. Om å se lyset i den andre, selv når egen innside eller andres utside er som mørkest.

Det kunne være fristende å kalle «Oas» for herlig tidløs retropop. Men egentlig er det bare oppgradert svensktopp, i betydningen godt, gammeldags pophåndverk.