Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Feil på feil fra Støre

Klassekampen 31. desember

Jonas Gahr Støre takker for det gamle på visjonært vis ved å rette to spark i retning Rødt i Klassekampen nyttårsaften. Dessverre svarer ikke statsministerens presisjonsnivå til det viktige embetet han innehar.

Som begrunnelse for at Arbeiderpartiet ikke kan ha noen form for formelt samarbeid med oss, oppgir Støre to årsaker. Først at Rødt er mot å «gi direkte støtte til Ukraina, men vil hjelpe dem ved å heie». Deretter at vi er mot «alle nye energi­former».

Begge deler er feil. Rødt er slett ikke mot direkte støtte til Ukraina, men har ivret for at Norge skal trappe opp vår humanitære og økonomiske støtte til landet. Vi stiller oss også bak sanksjonene mot Putins regime og har til og med foreslått å skjerpe noen av disse. At Rødt har gått mot å sende norske våpen til Ukraina, er ikke det samme som at vi mener Norge skal stå på sidelinja og heie. Det tjener statsministeren lite til ære at han føler behov for å karikere vårt standpunkt på denne måten.

Rødt er heller ikke mot alle nye energiformer. Tvert imot har vi lagt fram en offensiv kraftplan for betydelig satsing på solkraft, bergvarme og oppgradering av vannkraft – i tillegg til energieffektivisering, som tross alt er det eneste som virkelig monner på kort sikt. Stikk i strid med hva statsministeren gir inntrykk av, er ikke vindkraft den eneste energiformen det er mulig å bygge ut i verden. Støre følger her i fotsporene til sin energiminister Terje Aasland, som gjentatte ganger har følt behov for å si at «Rødt har ingen energipolitikk». Som naturligvis bare er en bøllete måte å si at man ikke er enig med vår energi­politikk på.

Det ser dessverre ut til at ledelsen i Arbeiderpartiet ikke klarer å håndtere politiske uenigheter med Rødt på en saklig måte. Det er synd for alle som ønsker seg et tettere rødgrønt samarbeid mot høyrebølgen i tida som kommer.