Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Salget av psykiatriske sykehus for å oppnå kortsiktig gevinst er faglig uforsvarlig. Vi står nå ved et point of no return.

Nedbyggingen av psykiatrien

TRAGISKE KONSEKVENSER: Rustam Louis Foss ble skutt av politiet etter at han angrep en politibetjent med kniv på Bislett. Hendelsen har blitt knyttet til manglende oppfølging i psykisk helsevern. Når folk ikke får den hjelpen de trenger, må en påregne enda flere tragiske følger, skriver forfatterne. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Torstein Bøe

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre ble i sin tid hodestups forelsket i New Public Management-ideologien til Tony Blair og Gordon Brown. De må ha trodd at denne nye markedskapitalistiske tenkningen skulle løse de fleste problemer ved driften av det offentlige også her til lands, for de gikk inn for å styre den norske spesialisthelsetjenesten etter disse prinsippene. Lov om helseforetak ble vedtatt og gjennomført i rekordfart i 2001. Helseforetakenes konsernmodell medførte at sykehusene gikk i retning av rene produksjonsbedrifter. En ny økonomisk tenkning gjorde sitt inntog i helsesektoren. Fra foretakenes direktører og rundt styrebordene kommer det mye økonomisk nytale for tiden. Faglige argumenter erstattes med «arealeffektive løsninger», og «gevinstrealisering» synes å være det nye mantraet.