DESIGNET: Kunstig intelligens, nærmere bestemt maskinlæring, har fått et nytt bruksområde som ser lovende ut: Forskere ved University of Washington bruker maskinlæring til å designe helt nye proteiner. Her har nemlig naturen ikke brukt alle sine muligheter: De proteinene man så langt har funnet i biologien, representerer kun en prosent av alle mulige proteiner, om vi skal tro forskerne. Blant de ennå ikke realiserte proteinene kan det finnes både nye medisiner og andre nyttige stoffer. Prosjektet presenteres i hele tre artikler i Science. BV
Columbi brød
Det finnes en frukt med mange bruksmuligheter, som er næringsrik og som kan klare seg i et forverret klima.
Ukraina-krigen har vist oss at matforsyning lett kan bli et globalt problem, og det er ikke bare kriger som kan forårsake dette: Klimaendringer kan redusere produksjon av viktige matvarer, ikke minst korn. Befolkningsøkningen (man forventer tre milliarder flere av oss før tallet stabiliseres) drar i samme retning, og antallet mennesker som mangler næringsrik mat har økt siden 2015. Det er derfor viktig å finne ut om nye matsorter, eller nye dyrkingsmetoder, kan bøte på dette. Særlig i regioner der man frykter at klimaendringene kan skape vanskeligheter, og ikke minst i de fattige landene i tropene, der man ikke har så mange muligheter til å importere mat i krisesituasjoner. Dette er kostbart, og gir store klimautslipp (i pakking, frakt, og så videre).