Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattSkole

Karakterbonanza eller prestasjon

Øystein Jetne skriver i Klassekampen 13. september at Akademiet Drammen kan skilte med de høyeste karaktersnittene i Norge i flere fag. Han beskriver dette som en karakterbonanza, og sier at det må på plass bedre kontrollsystemer. Øystein Jetne har hentet ut snittkarakterer fra standpunktkarakter som ble oppnådd våren 2022, og ramser opp en rekke fag der over halvparten av elevene fikk toppkarakteren seks. Basert på forskning påberoper Jetne seg retten til å stille spørsmål ved skolens vurderingspraksis, og om dette er et ledd i Akademiet kjedens strategi for å lokke til seg elever.

Som rektor ved Akademiet Drammen føler jeg meg trygg på vår vurderingspraksis, og jeg synes ikke det er underlig at elever som har et av Norges høyeste inntakssnitt, og som får være del av det beste læringsmiljøet i landet (ref. Elevundersøkelsen) oppnår høye karakterer. Dette er statistikk som er tilgjengelig på samme sted som Jetne har hentet rene karaktersnitt. Jeg er trygg på at våre elever har jobbet hardt og gjort seg fortjent til karakterene de har oppnådd. Det er både ufortjent og feil når Jetne antyder at Akademiet Drammen lar «seksere flomme» og at dette er for å gjøre oss attraktive for elevene.

Utdanningsdirektoratet har undersøkt om det er karakterforskjeller mellom offentlige og private skoler (3. september 2020), deres konklusjon er at det er minimale forskjeller knyttet til eierforhold: «Det er tilnærmet ingen forskjell mellom offentlige og private skoler i andelen elever som får samme karakter til standpunkt som til eksamen». De baserer dette på analyse av statistikk fra de åtte siste årene.

Jetne belegger delvis sine påstander med funn fra Nifu 2014. Der fremkom det, som Jetne riktig påpeker, at det var større avvik mellom standpunkt og eksamen i den private skolen enn i offentlig skole. Det Jetne ikke skriver, er at hovedforklaringen ikke er eierform eller forskjeller i vurderingspraksis, men hvilken standpunktkarakter eleven har. Det er også det Utdanningsdirektorat finner i sin undersøkelse: «Jo høyere standpunktkarakter eleven har, desto mer sannsynlig er det at eleven har fått lavere karakter til skriftlig eksamen enn til standpunkt». Dette er et fast mønster både for elever i offentlige og private skoler, og har altså ikke sammenheng med hvem som er skoleeier. Utdanningsdirektorat har selv publisert statistikk (statistikknotat 13-6) som sier at 75 prosent av elever med fem eller seks i standpunkt går ned en karakter til eksamen, mens tallet er 40 prosent for de med karakter tre. Det er derfor rimelig å forvente at elever med høye standpunktkarakterer i snitt går ned mer til eksamen enn de som har middels og lave karakterer.

Jeg er stolt av jobben vi gjør på Akademiet Drammen, og resultatene vi oppnår. Vi har høy gjennomføring, høy karakterproduksjon og høy trivsel både blant elever og ansatte. Jeg er stolt av den pedagogiske kvaliteten på skolen, og måten vi sammen med våre elever har utviklet en skole som preges av høy elevautonomi, fleksible læringsarenaer og en tydelig pedagogisk modell. Om Øystein Jetne ønsker å se hva vi gjør på Akademiet Drammen for å skape slike resultater er han hjertelig velkommen til å besøke oss når som helst.