Du kan bla til neste sideBla med piltastene
Kronikk

Grønt lys for Modi, Støre?

Den norske regjeringen ignorerer undertrykkelsen av muslimer fra Indias hindunasjonalistiske regime.

ILLUSTRASJON: KNUT LØVÅS, KNUTLVAS@GMAIL.COM

Norske myndigheter har latt være å fordømme indiske hindunasjonalister for deres menneskerettighetsbrudd. I stedet har myndighetene gått langt i å neglisjere, skjønnmale og bortforklare undertrykkelsen og den autoritære utviklingen.

Siden det hindunasjonalistiske Bharatiya Janata Party (BJP) og statsminister Narendra Modi fikk regjeringsmakt i India, har landet falt til 150. plass i den globale pressefrihetsrangeringen. Landet klassifiseres ikke lenger som «verdens største demokrati», men som et autokrati.

Fagre ord om at vi skal føre en utenrikspolitikk som fremmer demokrati og menneskerettigheter, faller på steingrunn i møte med virkeligheten: Da Jonas Gahr Støre møtte Modi i København, sto ikke menneskerettigheter en gang på dagsorden. I forbindelse med sitt India-besøk, valgte utenriksminister Anniken Huitfeldt å fremheve at «landet ønsker en regelstyrt verden», og på spørsmål i Stortingets spørretime om situasjonen i India, svarer hun at India er et sekulært demokrati med et uavhengig rettsvesen. I stedet for å kritisere hindunasjonalistiske ledere for å nøre opp under vold mot muslimer, snakker utenriksministeren i generelle vendinger om tendenser til religiøs intoleranse. Une Bastholm fra MDG stilte et betimelig spørsmål til utenriksministeren. Bastholm lurte på om regjeringen har tenkt til å fordømme indiske myndigheters undertrykkelse av muslimer. I stedet for å anerkjenne at India er blitt autoritært og er styrt av hindunasjonalister som vil ha muslimer vekk, sa hun at landet er et demokrati, stort og sammensatt. Som om store land ikke kan diskriminere og forfølge. Hun hevder Indias rettsvesen er uavhengig og beskytter religionsfriheten.

Dette er i beste fall naivt, og i verste fall renvasking av et rettssystem som frikjenner hindunasjonalister for urett og slår ned på muslimske ofre og deres hjelpere.

Det virker som hun ikke har fått med seg realitetene i dagens India: Kritikere av Modi og hindunasjonalistene – uavhengig av tro – blir arrestert, rettslig forfulgt eller drept, og de siste månedene har flere fått sine hus jevnet med jorden. Det er mange eksempler på at politi og domstoler beskytter overgriperne. Hindunasjonalister får lov til å paradere i gatene med lange sverd.

Huitfeldt mener Modis tale på Indias uavhengighetsdag er et tegn på at myndighetene forplikter seg til religionsfrihet. At myndighetene samme dag løslot sentrale hindunasjonalistiske mordere og voldtektsmenn som var delaktig i den antimuslimske pogromen i Gujarat i 2002, nevnes ikke med ett ord.

Unnfallenheten overfor autoritære hindunasjonalister er ikke unik for den sittende regjeringen. Under forrige Høyre-styrte regjering, var fokus på næringssamarbeid med India. Da en journalist spurte daværende statsminister Erna Solberg om Modi ikke var omstridt på grunn av pogromen i Gujarat, hevdet hun anklagene manglet bevis og «blir brukt av politiske motstandere».

«India er på randen av et folkemord.»

Det norske myndigheter har valgt å se fullstendig bort ifra, er at Modi er medlem av den paramilitære hindunasjonalistiske massebevegelsen Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Regjeringspartiet BJP er dets partipolitiske organ. Lederskikkelser i RSS har åpent uttrykt fascinasjon for fascister som Hitler, og bevegelsen har som mål å skape en hindunasjon hvor muslimer ikke har noen plass. Som den modige journalisten Rana Ayyub har dokumentert, forholdt Modi som delstatsminister i Gujarat seg passiv til hindunasjonalisters angrep på muslimer i Gujarat i 2002.

Indisk høyesterett har valgt å ikke straffeforfølge Modi for dette. I mange år før han ble statsminister, ble Modi riktignok nektet innreise til USA og EU for sin rolle i den bestialske volden. Ved å påstå at anklagene mot Modi er politiserte, går derfor Solberg mørke krefters ærend. Det samme gjør norske journalister som beskriver hindunasjonalistisk terror som «sekteriske sammenstøt» og «opptøyer».

Tilslørende ord som «sammenstøt» ble for eksempel brukt vinteren 2020, da en hinduekstrem mobb angrep muslimer i Delhi. Minst 40 ble drept og hundrevis skadet. Mobben visste de hadde mektige støttespillere i ryggen: Kort tid før pogromen, uttalte en regjeringsminister at indiske muslimer burde vært sendt til Pakistan, og en prominent politiker fra BJP oppildnet til vold med politiet som tilskuere.

Støtten til antimuslimsk vold fra høyeste hold kom også til syne under en konferanse i 2021, der mange av landets ledende religiøse og politiske hindunasjonalister var samlet. Her ble det fra podiet fremsatt utilslørte voldsoppfordringer: «Vær klare for å drepe og gå i fengsel», og «hvis 100 av oss er klare til å drepe to millioner av dem, så vinner vi og vi vil gjøre India om til en hindustat».

I tillegg til å føre en antimuslimsk hatretorikk som nører opp under vold, vedtar hindunasjonalistiske makthavere lover som diskriminerer muslimer. Lovverket impliserer blant annet at muslimer i Assam blir gjort hjemløse hvis de ikke kan dokumentere at de eller deres forfedre bodde i India før 1971.

Situasjonen er nå blitt så ille at folkemordseksperten Gregory Stanton advarer om at India er på randen av et antimuslimsk folkemord.

Motviljen til å kritisere hindunasjonalistiske makthavere er ikke bare med på å renvaske en farlig ideologi, den tolkes som et grønt signal til å fortsette undertrykkelsen. Norge må ta et moralsk ansvar for å tale der andre tier. Maktkritiske indiske journalister og menneskerettighetsaktivister trenger internasjonal støtte.

Det er grunn til å spørre om vi har lært noe av Russlands krig i Ukraina. Det er i vår egeninteresse å stå opp for menneskerettigheter globalt. Mektige autoritære regimer forårsaker konflikt og gjør verden mer utrygg. Tyranner beholder makten gjennom å undertrykke, og vi må sette foten ned mens vi enda kan.