Du kan bla til neste sideBla med piltastene

I Spania og Portugal har pristak ført til lavere strømprisEU kan følge etter

Vurderer en spansk en

SER MOT SPANIA: Flere i EU ønsker nå å følge Spanias eksempel, hvor strømprisen er blant de laveste i EU. Her er den spanske statsministeren Pedro Sánchez på statsbesøk hos sin tyske motpart Olaf Scholz i forrige uke. FOTO: SOEREN STACHE, AP/NTB
Markus Schreiber

MAKSPRIS: Spania og Portugal innførte makspris på gass i april. EU vurderer å gjøre liknende tiltak.

Da energimarkedene åpnet mandag morgen, føk gassprisen i Europa i været med hele 30 prosent. Det skjedde som en følge av at den russiske gassgiganten Gazprom fredag kveld meldte at gassledningen Nord Stream 1 vil forbli stengt på ubestemt tid.

Selskapet meldte først om tekniske problemer, men i går uttalte Dmitrij Peskov, Vladimir Putins talsperson at det er de vestlige sanksjonene mot Russland som er årsaken, ifølge Financial Times.

Mens EU diskuterer ulike tiltak for å håndtere energikrisa, ser mange til Spania og Portugal som eksempler på velfungerende strømmarkeder. Strømprisen i de iberiske landene ligger godt under halvparten av prisene i Frankrike og Tyskland.

Iberisk konkurranseunntak

En av grunnene til at strømprisen i Spania og Portugal nå er lavest i Europa, er det såkalte «iberiske unntaket», som landene fikk forhandlet fram med EU i slutten av april. Da fikk de lov til å sette en makspris på gass som brukes i kraftmarkedet, og staten dekker forskjellen mellom markedsprisen og maksprisen, som gjennomsnittlig vil være 48,80 euro per megawattime.

Marie Byskov Lindberg, seniorforsker i energipolitikk ved Fridtjof Nansens Institutt, forteller at dette har ført til en lavere strømpris.

– De har lykkes med å kutte strømprisen. Men tiltaket blir finansiert av en ekstraavgift for forbrukere og flaskehalsinntektene mellom Frankrike og Spania, sier hun.

Økonomer i Centre for Policy Research har regnet seg fram til at tiltaket sparer forbrukere 46 euro per megawattime. Den spanske energi- og klimaministeren Teresa Ribera har fortalt at tiltaket har spart forbrukere til sammen 1,38 milliarder euro, ifølge Reuters.

Reformen har imidlertid også som konsekvens at Spania i juli brukte dobbelt så mye gass for å lage strøm som i juli i fjor. I tillegg importerer Frankrike subsidiert energi fra Spania.

Vanskelig på EU-nivå

Den spanske statsministeren Pedro Sánchez og hans portugisiske motpart António Costa har flere ganger beskrevet den iberiske halvøy som en «energiøy». Mesteparten av landenes energi kommer fra fornybar energi eller gassimport fra Afrika og USA. Spania og Portugal har få koplinger til det europeiske strømmarkedet. Derfor vil det være vanskeligere å innføre et slikt tiltak ellers i Europa, forteller Lindberg:

– Fordi de andre europeiske landene har veldig integrerte energimarkeder, vil et enkeltland som innfører subsidier eller et pristak på gass til kraftproduksjon og dermed få en kunstig lavere pris, noe som fører til eksport og økt forbruk, sier hun.

Lindberg legger til at det er en fare for at makspris på strøm og gass ikke gir nok insentiver til å spare mens Europa mangler begge deler.

EU-møte på fredag

Det er fortsatt uvisst hva slags tiltak EU vil innføre som respons på de svimlende strømprisene. Men ifølge et lekket diskusjonsnotat vurderer EU-kommisjonen en plan som går ut på å redusere strømforbruket og innføre et pristak på energiproduksjon som ikke er avhengig av gass.

Selskap i disse industriene har tjent rekordsummer fordi strømprisen drives av den høye gassprisen, mens deres produksjonskostnader ikke er avhengig av gassimport.

Medlemslandene vil da kunne trekke inn disse fortjenestene og bruke dem til å kutte utgiftene til utsatte grupper. Dette skal EU-landenes energiministre diskutere på et ekstraordinært møte på fredag.

Ole Gunnar Austvik, professor ved Høgskolen i Innlandet, sier det er stor uenighet innad i Europa om energireformer.

– EU har jo lenge ført konkurransepolitikk som energipolitikk. Nå som de har møtt på virkeligheten, kommer de til å måtte å endre dette. Det kommer til å bli en kjempediskusjon. Det er stor uenighet i EU om hva som skal gjøres, særlig mellom Vest- og Øst-Europa, sier Austvik.

EU-landene forventes også å diskutere å sette prisgrenser på gass, ifølge nettstedet Politico.

Avisa El Pais melder at dette får støtte fra Spania, og den tsjekkiske industri- og handelsministeren Jozef Sikela har sagt at Tsjekkia ønsker en makspris på gass brukt for energiproduksjon.

Lindberg tror at selv om energipolitikken på den iberiske halvøya har redusert strømprisene, kan EU-kommisjonens forslag om mer målrettet støtte være mer rettferdig og føre til mindre strømforbruk.

– Hvis man setter en makspris, vil også de som er veldig velstående, få reduserte priser. Man må lage tiltak sånn at de er sosialt rettferdige, sier hun.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production