Du kan bla til neste sideBla med piltastene

De politiske utfordringene står i køSer for seg ny lederrolle i Latin-Amerika

Har mange løfter å holde

TRIUMF: Colombias nye president Gustavo Petro jubler sammen med medkandidat Francia Marquez etter å ha vunnet valget. FOTO: FERNANDO VERGARA, AFP/NTB

KASTES I DET: Colombias nye president, Gustavo Petro, har lovet en lang rekke endringer. På veien vil han trolig møte store hindringer.

– Jeg og mange andre var i himmelen da vi hørte at Petro vant. Folk løp ut i gatene og klemte hverandre og gråt, sier Patrick Kane til Klassekampen fra den kolombianske byen Cali.

Der har han bodd siden 2007 og jobbet som både akademisk forsker og menneskerettighetsaktivist. Kane forteller at folk har ventet på tegn til endring i lang tid, og at det endelig skjer noe.

Lykkerusen var til å ta og føle på da resultatene fra presidentvalget ble klare søndag. For første gang har venstresida i landet vunnet et presidentvalg.

– Vi er fortsatt glade. For første gang føler minoriteter at de også har en regjering. Men lykkerusen har lagt seg litt nå, og vi begynner å tenke på alt det Petro må få til på kort tid. Det er ingen kort liste, sier Kane.

– Nesten umulig

Camilo Perez-Bustillo er fra Colombia, men bor i USA og underviser i juss ved University of Dayton i Ohio.

Han ledet delegasjonen av menneskerettsgrupper som overvåket prosessen og undertegningen av fredsavtalen i 2016.

– Jeg tenker at Petro står overfor en nesten umulig oppgave, sier Perez-Bustillo.

Et av de viktigste løftene, å implementere fredsavtalen, vil nemlig ta tid, tror han.

– Fredsavtalen er en av de mest omfattende i verden, med en rekke ulike punkter som krever mye arbeid, forklarer han.

Perez-Bustillo understreker at valget er en viktig seier for venstresida og for landet symbolsk sett.

– Men måten han kom så langt, var ved å bygge en breiere koalisjon. Det blir ikke lett å holde denne sammen. Bare se på Chile, der de sliter med akkurat dette, sier han.

Petro har heller ikke flertall i senatet, det øvre kammeret i landets kongress. Derfor tror Perez-Bustillo at Petros politikk vil bli tvunget nærmere sentrum framover. I tillegg vil han få stor motstand fra høyresida og eliten, som ikke vil like forslaget om de nye skattereformene.

– Husk på at Petro bare har fire år før neste valg. Det er for mange valgløfter og ikke mye tid med tanke på de endringene han skal gjøre, legger han til.

Ønsker mer uavhengighet

Petro ser for seg et sterkere Latin-Amerika, der Colombia spiller en lederrolle. Det betyr blant annet distansering fra USA og forhandlinger med nabolandet Venezuela.

Colombia blir sett på som en av USAs nærmeste allierte, mens forholdet til Venezuela har vært svært dårlig de siste årene. Colombia har tatt imot flere millioner flyktninger fra landet, og grensa preges av kriminalitet, vold og smugling. Dersom Petro skal få opprettet et latinamerikansk samarbeid, er det lurt å reetablere de diplomatiske forbindelsene som ble brutt i 2019, mener Perez-Bustillo.

– Dette er et av de mest spennende temaene. Colombia og Venezuela har jo vært på randen av krig.

– På den andre sida står Petro og Nicholas Maduro fortsatt langt fra hverandre.

Når det gjelder USA, har Petro kritisert landet for ikke å gjøre nok for å minske utslippene sine, som ødelegger Amazonas-regnskogen.

Petro har nemlig også et sterkt miljøfokus og vil ha en utfasing av oljeeksporten.

– På nåværende tidspunkt er det litt urealistisk, med tanke på den økonomiske krisa landet befinner seg i, sier Perez-Bustillo.

– Jordreformen er kjernen

Leder for Caritas Norge, kolombianske Martha Skretteberg, var sist i Colombia under valgkampanjene i februar og snakket selv med Petro.

Hun sier det blir spennende å se hvor mye Petro er i stand til å levere opp mot forventningene. Hun påpeker at landet allerede har tatt et skritt i riktig retning.

«Jeg tenker at Petro står overfor en nesten umulig oppgave»

CAMILO PEREZ-BUSTILLO, UNIVERSITY OF DAYTON.

– Det var god valgoppslutning, og mange unge stemte. Det viser en positiv trend der ungdom og minoritetsgrupper vil ha bort elitens maktdominans, og de gjør det på demokratisk vis ved å stemme, sier Skretteberg.

Kravene som nå kommer, særlig fra minoriteter, arbeiderklassen og urfolk, er knyttet tett opp til fredsavtalen – spesielt det første punktet som handler om jordreform og distriktsutvikling.

Det er svært viktig for fattige bønder i landet at dette endelig blir til virkelighet, ifølge Skretteberg.

Petro fikk flest stemmer helt i nord, langs stillehavskysten og i sør. Det er der det bor flest urfolk og afrokolombianere, og valgdeltakelsen blant disse gruppene økte stort.

I tillegg gjorde Petro det svært bra i flere større byer, deriblant hovedstaden Bogota. I de mest voldsutsatte områdene på landsbygda var imidlertid oppslutningen om Petro mindre, selv om han gikk til valg på store lovnader om å rehabilitere landbruket og investere i sosiale tjenester.

– Implementering av fredsavtalen og kampen mot økende ulikhet blir kjernen om han lykkes eller ei. Nå ser vi et land i dyp økonomisk krise og med økende vold, sier Skretteberg.

– Hvis man ikke løfter folk ut av fattigdom, vil mange ungdommer la seg rekruttere til væpnede grupper, deriblant kartellene, fordi de ikke har andre muligheter.

Å forene et splittet land

Geriljagruppa ELN har nylig sagt at de er villige til å forhandle med Petro, men vil stille noen økonomiske krav. Her er det et stort håp om fredsforhandlinger.

Når det gjelder narkokartellene i landet, har de vokst de siste årene. Den tidligere regjeringen har i hovedsak brukt de militære til å bekjempe kokaproduksjonen, som ikke har fungert.

– Så spørsmålet er hvordan man kan bekjempe kartellene uten å skade fattigbøndene som dyrker kokabusken for å få mat på bordet, sier Skretteberg.

– Til nå har ikke bøndene hatt andre alternativer fordi prisene på vanlige jordbruksprodukter har vært lav, sier hun og legger til at vil ta lang tid, men at det i første omgang blir viktig å forene landet, som nå er splittet.

– Det har vi sett under valget. Dette kan utvikle seg til en voldssituasjon som kan bli dramatisk hvis man ikke får samlet befolkningen.

To valgløfter blir spesielt viktige, mener hun:

– Lykkes han med få til en fredsavtale med ELN og få på plass en jordreform som gir fattige bønder mer tilgang til jord og ordninger der de kan låne penger og organisere seg uten frykt, vil dette kunne stabilisere situasjonen på landsbygda, sier hun.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production