«Nær alt som mennesket finner opp, blir før eller seinere til våpen. Er det virkelig ikke til å forhindre?» reflekterte den amerikanske kvante- og biokjemikeren Linus C. Pauling (1901–94), nobelprisvinner i kjemi og fred. I dag er det 97 år siden Genève-protokollen mot kjemiske og bakteriologiske våpen ble undertegnet.
Hvorfor er vi så redde for biologien?
Å være et dyr
Rett før beveren skal føde, innreder hun soverommet i beverhiet med nye myke blader og gress, for at de små ungene skal ha noe mykt å ligge på og varme seg i når de blir født. De aller fleste fugler lager reder som ungene trygt kan gjemme seg i. Kaninen lager et bol i en hule og napper ut hår fra sin egen pels for å gi ungene nok varme. Nilkrokodillen kan, flere måneder før hun skal grave eggene sine ned i sanden, sjekke ut ulike områder for å finne det stedet hun tror er best – passe fuktig, uten fare for å bli oversvømt, varmt nok, og med et skyggefullt sted i nærheten der hun kan ligge mens hun passer på eggene.
Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Lene Liebe Delsett skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag.