- I går morges overleverte Sverige og Finland offisielt sine Nato-søknader til generalsekretær Jens Stoltenberg. Bare timer seinere meldte avisa The Financial Times at Tyrkia har satt en stopper for første runde med behandling av søknadene. Tyrkia krever at Sverige skal utlevere 30 personer anklaget for «terrorisme-aktiviteter». Det er lite trolig at Erdogan faktisk kommer til å forhindre at de to nordiske landene blir medlemmer, men han har allerede lyktes i å stikke kjepper i hjulene for den lynraske innmeldingsprosessen som ble forespeilet.
- Så langt har Russlands reaksjoner på de nordiske Nato-søknadene vært forholdsvis milde. President Vladimir Putin uttalte på mandag at den varslede Nato-utvidelsen i nord ikke utgjør noen direkte trussel mot Russland. Samtidig advarte Putin mot å utvide militær infrastruktur til disse områdene og at dette ville kunne framprovosere et svar fra dem avhengig av hvilken trussel det ville utgjøre. I så måte kommer det til å bli viktig hva slags åpninger for utenlandsk militær tilstedeværelse Sverige og Finland vil legge opp til når de antakeligvis blir Nato-medlemmer i løpet av de neste månedene.
- Parallelt med Sverige og Finlands innmeldingsprosess i Nato, behandler utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget den såkalte tilleggsavtalen for forsvarssamarbeid mellom USA og Norge. Som vi skriver om i dagens avis, vil avtalen som ligger an til å bli vedtatt av et flertall på Stortinget, åpne for at USA kan bygge egne, små samfunn for amerikanske soldater og deres familier inne på fire norske militærområder. På tross av forsikringer fra både forrige og nåværende regjering om at norsk basepolitikk ligger fast, mener mange at denne tilleggsavtalen er et farvel til prinsippet om ikke å tillate «fremmede makters stridskrefter på norsk territorium» i fredstid. Foreløpig er det et hypotetisk spørsmål, men dersom Sverige og Finland som Nato-medlemmer legger seg på samme linje som Norge nå ligger an til, snakker vi om en betydelig opptrapping av utenlandsk militær tilstedeværelse i Norden. MARI EIFRING
Nato-prosess
Leder