Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Forskningssamarbeid i det høye Nord har nå blitt gjort umulig.

Adjø, Sibir

KALD KRIG I KYTALYK: Min gamle målestasjon står fortsatt på tundraen i Nordøst-Sibir, men kollegaene mine har ikke tilgang til den, skriver Frans-Jan Parmentier. FOTO: PRIVAT

En av de mange spesielle minnene jeg sitter igjen med etter min tid i Russland, er hvor hyggelig det er i Moskva på 9. mai – seiersdagen. Det er vår, alle har fri og i hele byen foregår det festlige begivenheter. Da jeg var der i 2009 dro jeg på en friluftskonsert med musikere fra konservatoriet som spilte nydelig klassisk musikk, og i seiersparken så jeg hvordan veteraner fikk utdelt roser av unge kvinner, som takk for sin innsats under andre verdenskrig. Langs Tverskaja Ulitsa sto en entusiastisk mengde og så på opptoget av tanks og annet krigsmateriell som kom tilbake fra paraden på Den røde plass, mens helikoptre og jagerfly suste over hodene våre. Dagen var en eneste stor fest for å feire at Russland hadde slått nazistene.

Stefan Sundström, Anna Blix, Kathrine Kinn, Frans-Jan Parmentier og Lene Liebe Delsett skriver om natur, miljø og landbruk i Klassekampen hver fredag. Oversatt av Carline Tromp.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production