Du kan bla til neste sideBla med piltastene
DebattUkraina

Hva vil USA?

I mitt innlegg i Klassekampen 1. februar foreslo jeg at det å meddele Russland at ukrainsk medlemskap for tiden ikke sto på Natos dagsorden kunne være et eksempel på et diplomatisk tilsvar til Russlands krav om å nekte slikt medlemskap på ubestemt tid. I sitt tilsvar 7. februar hevder Torunn Haaland og Sven G. Holtsmark at dette er langt mindre enn Russland krever. Samtidig hevder de at jeg tar til orde for å «imøtekomme de russiske kravene».

Dette henger jo ikke på greip. Poenget her er at i forhandlinger er det helt vanlig at man stiller større utgangskrav enn det man mener er realistisk å oppnå, for å «ha noe å gå på».

Jeg er naturligvis enig i at Nato ikke kan gå med på kravet om aldri å tillate enkelte land medlemskap. I et lengre tidsperspektiv kan jo til og med Russland bli et aktuelt medlem.

Det er flere gode grunner til at Ukraina-medlemskap i Nato ikke er nær forestående, uavhengig av Russlands «sabelrasling». En grunn er for eksempel muligheten for at et medlemskap kan bidra til sterk splittelse blant folket i Ukraina, med en delikat problemstilling: hvordan Nato skal forholde seg til en intern væpna konflikt i øst-Ukraina. En annen grunn er at det ikke er konsensus i Nato om et slikt medlemskap er klokt eller ikke. Likevel later det til at Jens Stoltenberg turer fram for å få Ukraina som Nato-medlem snarest mulig og framfører en aggressiv retorikk overfor Russland som jeg tillater meg å tvile på at har konsensus i Nato. Når Ukrainas president Zelenskyj maner til å dempe krigsretorikken later det til å prelle av som vann på gåsa, både når det gjelder retorikken fra Nato og fra Det hvite hus. Dette vitner ikke akkurat om særlig respekt for Ukrainas syn på saken.

Interessant nok hevder forfatterne at det er et «ubestridelig faktum» at USA gjentatte ganger har krenket staters selvbestemmelsesrett, men at dette ikke har noe med saken å gjøre: «Én urett kan ikke brukes til å rettferdiggjøre en annen». Det siste er vel alle enige i, men det er ganske opplagt at USAs autoritet og moralske troverdighet blir sterkt svekket når de kritiserer andre land for «synder» de selv har begått og fremdeles begår. Når landet så ikke nøler med udokumentert og lite troverdig skremselspropaganda må det være berettiget å spørre hvilke motiver USA kan ha for sin aggressive framtoning. Det er ikke opplagt at det er verken en frykt for at Russland skal okkupere Ukraina eller hensynet til landets selvbestemmelsesrett som står i høysetet.