Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Boris Johnson er under press etter hagefestKan trigge nytt ledervalg i partiet

Stormen tiltar i styrke

FULL STORM: Statsminister Borris Johnson ble under onsdagens spørretime grillet over hagefesten han var med på i fjor. FOTO: DET BRITISKE PARLAMENTET/JESSICA TAYLOR, AP/NTB

FEST? Boris Johnson unnskyldte at han deltok på en hagefest under nedstengingen i fjor, men insisterte på at han trodde det var en jobbsammenkomst.

TV-kanalen ITV har fått tilgang til en e-post skrevet av Storbritannias statsminister Boris Johnsons privatsekretær Martin Reynolds. Den avdekker at rundt 100 gjester ble invitert til en hagefest i statsministerboligen i Downing Street i mai i fjor. Gjestene skulle nyte «drinker med sosial distanse» og ble bedt om å «ta med egen sprit» for å «gjøre det beste av det nydelige været», kommer det fram av e-posten.

Invitasjonen ble sendt ut samme dag som regjeringen vedtok at britene måtte holde seg hjemme og kun møte én person utenom egen husholdning.

Onsdag ba Johnson for første gang om unnskyldning i parlamentet. Han beklaget at han hadde deltatt på hagefesten, men insisterte på at han trodde det var en jobbsammenkomst.

Unnskyldningen, som også var en forsvarstale, kommer etter at han i mange uker har avfeid anklagene, skriver The Guardian.

Torsdag morgen kom statssekretæren for Nord Irland Brandon Lewis statsministeren i forsvar. Han uttalte at «statsministerens unnskyldning over hvordan folk har oppfattet det som skjedde i mai i fjor, er veldig veldig genuin».

Samme dag kom meldinger om at et nært familiemedlem av Johnson er bekreftet smittet av Covid. Statsministerens kontor skriver i en pressemelding at Johnson, etter smitte i nær familie, vil «følge retningslinjer, inkludert daglig testing og begrenset kontakt med andre».

Også toryer til motmæle

Under parlamentets spørretime på onsdag sa Johnson at han «har full forståelse» for folks sinne og frustrasjon.

Labour-partiet krevde Johnsons øyeblikkelige avgang, mens Johnsons innerste krets i Det konservative partiet slo ring rundt statsministeren.

Torsdag krevde imidlertid også flere framtredende toryer Johnsons avgang. Blant disse var lederen for Det konservative partiet i Scotland Douglas Ross og parlamentarikerne William Wragg, Caroline Nokes og Roger Gale.

Ross sa til BBC at han over en telefonsamtale med Johnson har bedt ham gå av. Ross sa videre at han skal sende et brev til 1922-komiteen, som organiserer valg av Tory-ledere, for å uttrykke sin mistillit til Johnson.

Kan trigge ledervalg

Dersom 53 andre Tory-parlamentarikere gjør det samme, vil det utløse et nytt ledervalg i partiet. Det er ikke klart om så mange vil følge i fotsporene til Ross. Men det er liten tvil om at presset mot Johnson øker i egne rekker. Ministre i regjeringen ba imidlertid onsdag om ro fram til en granskingsrapport av anklagene er klar.

Flere britiske medier skriver at det er brei misnøye med Johnson, som mange mener har mislyktes med å bringe landet på rett kjøl etter brexit. Misnøyen er stor også innad i Det konservative partiet. Hagefesten og bruddet på restriksjoner kan være dråpen som får begeret til å flyte over.

En ikke navngitt minister sa nylig til BBC at «det er over». Andre av Johnsons mangeårige støttespillere har også sagt at de ikke kan se noen utvei for statsministeren.

Gransking

Sue Gray, en offentlig ansatt tjenestekvinne ved Statsministerens kontor som har jobbet både for Labour- og Tory-regjeringer, gransker nå denne og andre fester som skal ha vært holdt under restriksjonene.

Gray overtok granskingen etter tjenestemannen Simon Case. Han måtte i desember i fjor gå av da det ble kjent at en av festene som skulle granskes, fant sted på Cases eget kontor.

Gray er imidlertid en kontroversiell person. Det har kommet rapporter om at hun, som ansatt på Statsministerens kontor, hadde informert andre ansatte om hvordan de skulle ødelegge e-poster med «dobbel-sletting» for å forhindre at informasjonen ble offentlig – stikk i strid med britiske lover om innsynsrett til offentlige journaler.

Git: master, Build env: production, running in production mode, Sanity: production