Hagiografi: Martin Kolberg har gjort det meste riktig, ifølge ham selv (og Hege Ulstein).
Mímir Kristjánsson
MANNEN OG PARTI’: Martin Kolberg blir gjenstand for et flatterende portrett. FOTO: ANNIKEN C. MOHR
Hege Ulstein
Tillitsmannen Martin Kolberg
Biografi
Aschehoug 2021, 396 sider
Martin Kolberg husker tausheten den dagen Gerhardsen tapte valget i 1965 og høyresida kunne danne regjering. Han var 16 år og satt på bussen med arbeidskameratene sine på vei til Romika skofabrikk. Vanligvis var stemningen på arbeidsbussene høy, men nå var det stille.
Bokserier flest lider under en aldri så liten forbannelse. De sentrale begivenhetene i forrige bok skal nøstes forsiktig opp for leseren, så man husker og henger med. Dette foregår som regel i oppstyltede, slitsomme partier – i usannsynlige dialoger der personene minner hverandre om dramatikken de har vært med på, eller i transportetapper der fortelleren må gå opp løypa om hva som har skjedd. Jeg gruet meg derfor til disse uunngåelige sidene ved oppfølgeren til Ida Tufte Michelsens sterke debut «Alma Freng og solfangerne» – bare for å forbløffet konstatere at det var for lite av det. Sammen med barnet på fanget var det bare å rekonstruere fra minnet kjernepunktene i første bok: Gabriella Grubel har samfunnet i et jerngrep. Solfangerne er hennes fiende. Alma, som nyss har oppdaget at hun er en solfanger selv – en som kan fly med solstråler og kontrollere tiden – blir dratt inn i kampen mot Grubel. Debuten munnet ut i en dramatisk scene der maktens kjerne, parlamentet, ble inntatt. Likevel merket vi underveis at brokker og biter var bevart vagt for oss.
Spøkelse: Klokt og fiffig om å våga seg ut i verda.
Hadle Oftedal Andersen
ILLUSTRASJONAR: SKINKEAPE
Anders Bortne og Skinkeape (ill.)
Bak den svarte porten
Biletbok
Gyldendal 2021, 48 sider
Dette er ei skikkeleg halloween-historie, for dei som er seks til ni år gamle. Ho inneheld ei einsam jente, eit verkeleg spøkelse, og ein lykkeleg slutt.