Den tette diskodansen bør man kanskje avvente, men gå på julebord og kos deg.
— Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen til NRK
Det finnes en vei ut av bybanetragedien. Den involverer to menn og en heisekran.
— Eirin Eikefjord i Bergens Tidende
Selv de nokså koselige navnene etter eplesorter på Refstad var det en rabiat nabo som reagerte kraftig imot. Han mente at enkelte av eplesortene var mindreverdige eplevarianter som for all del ikke måtte bli hedret med gatenavn.
— Erlend Tidemann, forfatter av en bok om Oslos gatenavn, til Dagsavisen
Ja, vi skal være bekymret. Så er det Folkehelseinstituttets jobb å være bekymret på en profesjonell måte, hele tiden, og vurdere hva som kan skje, og hva som er de verre scenarioene for hva som kan skje.
— FHI-direktør Camilla Stoltenberg til NRK
Rødt fikk nei til å holde møte på Ulstein bibliotek. Anders Ericson mener bibliotekene må tørre å provosere mer:
VIL SNU TRENDEN: Bibliotekar Anders Ericson mener det er en negativ trend at bibliotekene bare vil ha «bokbad og snille arrangementer». Han oppfordrer bibliotekene til å tørre å provosere litt mer. Her er han fotografert på Rygge bibliotek. Sigve Bremer Mejdal
Flere biblioteksjefer sier nei til politiske møter fordi de vil framstå uavhengige. Bibliotekprofessor mener de feiltolker loven.
I forrige uke fortalte Rødt-politiker Mímir Kristjánsson til Klassekampen at han for første gang var blitt «cancelled» etter han ikke fikk lov til å holde et åpent møte på Ulstein bibliotek.
Biblioteksjef Jørn Hjørungnes viste blant annet til folkebibliotekloven, hvor det står at bibliotekene skal være «en uavhengig møteplass».
Anders Ericson, bibliotekar og tidligere redaktør i Bibliotekforum, er enig i at bibliotekene må verne om uavhengigheten sin. Han er imidlertid uenig i tolkningen til Ulstein bibliotek.
– Biblioteket skal ikke risikere å bli stemplet som ytterliggående i noen retning. Men i dette tilfellet, der temaet var Forskjells-Norge, synes jeg ikke det er en risiko, sier han.
– Man må provosere litt
Hadde Ericson vært i situasjonen til Hjørungnes, ville han først hørt med Rødt om de også kunne invitert inn flere stemmer. Det ville belyst saken enda bedre og trukket inn flere folk, mener Ericson.
– Men når det ikke skjedde, synes jeg man skal vurdere hver enkelt sak individuelt og bruke skjønn. Her synes jeg det er blitt brukt dårlig skjønn.
I 2020 mottok Ericson Norsk Bibliotekforenings pris. Han er redd bibliotekene blir for passive hvis de ikke tillater politiske samtaler eller annet innhold som kan provosere.
– Jeg synes det er et problem hvis biblioteket blir sittende med hendene i fanget. Man kan ikke bare drive med bokbad og snille arrangementer. Man må provosere litt. Det er alltid noen som vil bli krenket, det kan man ikke ta hensyn til hele tida.
Ericson har tidligere vært aktiv i Rød Valgallianse og seinere i Rødt.
Ragnar Audunson, professor i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Oslomet, er klokkeklar da Klassekampen spør om Ulstein biblioteks avgjørelse:
– Det burde være en selvsagthet at man skal åpne opp for et sånt møte som Mímir Kristjánsson ville ha. Det er en fullstendig misforståelse at Kristjánsson må balanseres med en motstemme, sier han.
– Hver gang man skal ta opp et tema, må det ikke balanseres mot en som er kritisk, det er en misforstått holdning. Man må kunne invitere Bjørn Samset for å snakke om klimakrisa uten samtidig å måtte invitere Bjørn Lomborg. Eller motsatt.
Selv tolker han lovbestemmelsen om bibliotekets uavhengighet som at de skal være en offentlighetsarena uavhengig fra kommunen.
– Biblioteket skal ikke være kommunens informasjonsavdeling, men en arena der ulike stemmer slipper til, uten at hvert enkelt arrangement dermed må framstå som nøytralt.
Har hatt besøk av statsråd
Da Klassekampen i forrige uke ringte rundt til noen av landets biblioteksjefer, sa alle at de ville gjort det samme som biblioteksjefen i Ulstein.
«Man kan ikke bare drive med bokbad og snille arrangementer. Man må provosere litt»
— ANDERS ERICSON, BIBLIOTEKAR
Ved Bergen Offentlige Bibliotek hadde de derimot ikke nødvendigvis nektet Kristjánsson å avholde et åpent møte.
– Vi prøver å være et åpent hus med flest mulig stemmer representert. Så vi har hatt arrangementer med bare ett parti eller én politiker, sier biblioteksjef Leikny Haga Indergaard.
Samtidig mener hun at Bergens størrelse gjør det lettere for dem å ha arrangementer med politikere.
– Siden Bergen er større enn Ulstein, har vi mulighet til å ha ett parti den ene dagen og et annet parti en annen dag.
Indergaard presiserer at hun støtter avgjørelsen til Hjørungnes ettersom han som biblioteksjef har redaktøransvar.
– Han er i sin fulle rett til å nekte Rødt å holde et møte, så sånn sett støtter jeg ham.
På biblioteket i Bergen har de i samarbeid med Studentersamfunnet hatt et dybdeintervju med Guri Melby (V) da hun var kunnskapsminister.
Og for bare noen uker siden hadde Rødt et arrangement om boligpolitikk.
Indergaard opplyser at når partier har arrangementer, oppgir biblioteket alltid hvem det er som arrangerer. I tillegg avholdes møtene i lukkede rom.
– Vi tillater slike arrangementer fordi vi ønsker å få opp engasjementet i lokalsamfunnet. Det er vårt ansvar, sier hun.
I 2018 meldte forlagsredaktør Dan Andersen overgang fra Cappelen Damm til Tiden og ga i samme slengen ut en bok – «Brev til ledelsen» – med cirka 200 av grunnene til at han sluttet i sin daværende jobb. Nå har Andersen funnet seg en ny arbeidsgiver, Bonnier Norsk Forlag (tidligere Strawberry), og i pressemeldingen fra forlaget nøyer Andersen seg med én grunn: «Jeg valgte å gå til Bonnier fordi her får jeg selv legge premissene for det redaksjonelle arbeidet», forteller han. Andersen starter som sjefredaktør 1. januar 2022. TE
Josimar-redaktør Håvard Melnæs rakk én dag i Qatar før han havnet i kasjotten.
Onsdag i forrige uke dro Håvard Melnæs, redaktør for fotballmagasinet Josimar, til Doha i Qatar for å dekke forberedelsene til verdensmesterskapet i fotball neste høst. Omtrent ett døgn seinere blei han arrestert og måtte sitte 24 timer på ei glattcelle. Det meldte VG i går.
I motsetning til NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani, som blei arrestert etter angivelig å ha filmet på privat område uten tillatelse, var det noe helt annet som gjorde at Melnæs blei brakt inn. Til VG sier han: «Jeg var på vei ut av et hotell da jeg så en godt voksen mann skjelle ut to unge hotellansatte som bar koffertene hans. Jeg ba ham om å ta det litt med ro. Det endte med et lite, verbalt munnhoggeri».
På spørsmål om hvorvidt han burde droppe å velge seg slike kamper når myndighetene i landet mest sannsynlig veit akkurat hvem han er og hvorfor han er der, svarer han at «i ettertid er det klart at det hadde vært det klokeste».
Melnæs blei ifølge avisa ikke fratatt noe utstyr, og han er nå fri til å fortsette med jobben sin. KH
INTERNASJONALEN: Den danske tabloiden Ekstra Bladet har mistet 55.000 papirlesere på to år, men kutter ikke i papirutgaven av den grunn. Tvert imot: Fra desember blir avisa åtte sider tjukkere, blant annet med mer kultur-, reise- og forbrukerstoff. «Det skal bli mer for pengene i Ekstra Bladet», skriver avis- og nyhetssjef Casper Hjorth i en kommentar. Han erkjenner at avisa har vært for tynn på hverdager under pandemien. BW