Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Rødt fikk nei til å holde møte på Ulstein bibliotek. Anders Ericson mener bibliotekene må tørre å provosere mer:

Ber om bråk på biblioteket

VIL SNU TRENDEN: Bibliotekar Anders Ericson mener det er en negativ trend at bibliotekene bare vil ha «bokbad og snille arrangementer». Han oppfordrer bibliotekene til å tørre å provosere litt mer. Her er han fotografert på Rygge bibliotek. Sigve Bremer Mejdal

Flere biblioteksjefer sier nei til politiske møter fordi de vil framstå uavhengige. Bibliotekprofessor mener de feiltolker loven.

I forrige uke fortalte Rødt-politiker Mímir Kristjánsson til Klassekampen at han for første gang var blitt «cancelled» etter han ikke fikk lov til å holde et åpent møte på Ulstein bibliotek.

Biblioteksjef Jørn Hjørungnes viste blant annet til folkebibliotekloven, hvor det står at bibliotekene skal være «en uavhengig møteplass».

Anders Ericson, bibliotekar og tidligere redaktør i Bibliotekforum, er enig i at bibliotekene må verne om uavhengigheten sin. Han er imidlertid uenig i tolkningen til Ulstein bibliotek.

– Biblioteket skal ikke risikere å bli stemplet som ytterliggående i noen retning. Men i dette tilfellet, der temaet var Forskjells-Norge, synes jeg ikke det er en risiko, sier han.

– Man må provosere litt

Hadde Ericson vært i situasjonen til Hjørungnes, ville han først hørt med Rødt om de også kunne invitert inn flere stemmer. Det ville belyst saken enda bedre og trukket inn flere folk, mener Ericson.

– Men når det ikke skjedde, synes jeg man skal vurdere hver enkelt sak individuelt og bruke skjønn. Her synes jeg det er blitt brukt dårlig skjønn.

I 2020 mottok Ericson Norsk Bibliotekforenings pris. Han er redd bibliotekene blir for passive hvis de ikke tillater politiske samtaler eller annet innhold som kan provosere.

– Jeg synes det er et problem hvis biblioteket blir sittende med hendene i fanget. Man kan ikke bare drive med bokbad og snille arrangementer. Man må provosere litt. Det er alltid noen som vil bli krenket, det kan man ikke ta hensyn til hele tida.

Ericson har tidligere vært aktiv i Rød Valgallianse og seinere i Rødt.

Ragnar Audunson, professor i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Oslomet, er klokkeklar da Klassekampen spør om Ulstein biblioteks avgjørelse:

– Det burde være en selvsagthet at man skal åpne opp for et sånt møte som Mímir Kristjánsson ville ha. Det er en fullstendig misforståelse at Kristjánsson må balanseres med en motstemme, sier han.

– Hver gang man skal ta opp et tema, må det ikke balanseres mot en som er kritisk, det er en misforstått holdning. Man må kunne invitere Bjørn Samset for å snakke om klimakrisa uten samtidig å måtte invitere Bjørn Lomborg. Eller motsatt.

Selv tolker han lovbestemmelsen om bibliotekets uavhengighet som at de skal være en offentlighetsarena uavhengig fra kommunen.

– Biblioteket skal ikke være kommunens informasjonsavdeling, men en arena der ulike stemmer slipper til, uten at hvert enkelt arrangement dermed må framstå som nøytralt.

Har hatt besøk av statsråd

Da Klassekampen i forrige uke ringte rundt til noen av landets biblioteksjefer, sa alle at de ville gjort det samme som biblioteksjefen i Ulstein.

«Man kan ikke bare drive med bokbad og snille arrangementer. Man må provosere litt»

ANDERS ERICSON, BIBLIOTEKAR

Ved Bergen Offentlige Bibliotek hadde de derimot ikke nødvendigvis nektet Kristjánsson å avholde et åpent møte.

– Vi prøver å være et åpent hus med flest mulig stemmer representert. Så vi har hatt arrangementer med bare ett parti eller én politiker, sier biblioteksjef Leikny Haga Indergaard.

Samtidig mener hun at Bergens størrelse gjør det lettere for dem å ha arrangementer med politikere.

– Siden Bergen er større enn Ulstein, har vi mulighet til å ha ett parti den ene dagen og et annet parti en annen dag.

Indergaard presiserer at hun støtter avgjørelsen til Hjørungnes ettersom han som biblioteksjef har redaktøransvar.

– Han er i sin fulle rett til å nekte Rødt å holde et møte, så sånn sett støtter jeg ham.

På biblioteket i Bergen har de i samarbeid med Studentersamfunnet hatt et dybdeintervju med Guri Melby (V) da hun var kunnskapsminister.

Og for bare noen uker siden hadde Rødt et arrangement om boligpolitikk.

Indergaard opplyser at når partier har arrangementer, oppgir biblioteket alltid hvem det er som arrangerer. I tillegg avholdes møtene i lukkede rom.

– Vi tillater slike arrangementer fordi vi ønsker å få opp engasjementet i lokalsamfunnet. Det er vårt ansvar, sier hun.