Sorg: Flere av årets bøker skildrer det å miste en av sine nærmeste til demens.
Peter Fröberg Idling
MINNETAP: Poeten og psykologen Ulf Karl Olov Nilsson skrev om Alzheimer i essayboka «Glömskans bibliotek» (2017). I år skriver en rekke svenske forfattere om tematikken i romaner og memoarer. FOTO: ANNIKA VON HAUSSWOLFF Annika von Hausswolff
Det ligger så klart en viss ironi i at menneskene bak navnene Auguste Deter og Alois Alzheimer nå er så godt som glemte.
ILLUSTRASJON: GUNVOR RASMUSSEN, FRA «VERDEN UNDER VANN»
Pia Ve Dahlen
Verden under vann
Sakprosa for barn
Illustrert av Gunvor Rasmussen
Vigmostad & Bjørke 2021, 200 sider
Loveday Trinick
Oseanium. Bli med i dypet
Illustrert av Teagan White
Oversatt av Line Almhjell
Fontini forlag 2021, 96 sider
Det hender innimellom at jeg plukker en dings fra bakken – noe grønt eller brunt, noe som falt ut av et tre, kanskje – og tenker at en gang, da jeg var liten, visste jeg hva dette var. Kunnskap om naturen er i vår kultur gjerne forbeholdt barn og spesielt interesserte. Etter hvert som man inntar sin plass i menneskenes verden, særlig hvis den er i byen, mister mange nysgjerrigheten overfor alle de andre som lever på kloden.
Kontroversielt: Erle Marie Sørheims godt timede karikaturbok forteller om en truet art.
Kåre Bulie
TRADISJON: James Gillrays satiretegning av William Pitt den yngre og Napoleon fra 1805, kalt «Plumpudding i fare».FOTO: WIKICOMMONS
Erle Marie Sørheim
Karikaturenes historie. Fra hulemalerier til Charlie Hebdo
Sakprosa
Humanist Forlag 2021, 178 sider
Den nye boka til Erle Marie Sørheim holder ikke helt det tittelen lover: Alle forstår at «Karikaturenes historie», som utgivelsen heter, behøver mer plass for å bli fortalt ordentlig enn de 150 luftige sidene forfatteren begrenser seg til. Hun begynner for 64.000 år siden, hos nonfigurative hulemalerier i dagens Spania, og avslutter her og nå.